RESEPI NASI AYAM SEDAP DAN MUDAH

Hi Assalamualaikum

Harini i nak share Resepi Nasi Ayam yang simple tapi auwmm marvelous sedapnyee

Khas untuk newbie dan orang yang tak pandai masak macam i





BAHAN-BAHAN PERAP AYAM
1.AYAM SEEKOR (ikut berapa ramai nak makan,kalau sikit separuh pun boleh)
2.Bawang Besar 2 ulas
3.Bawang Putih 4 ulas
4.Halia (agak besar ibu jari)
5.Kicap manis
6.Kiub pati ayam (optional..xnak xpe sebab dia penambah rasa saja)
7.Sos Black pepper


BAHAN-BAHAN SUP AYAM
1.Bawang Merah & Putih 2 ulas
2.Sup Bunjut
3.Halia
4.Isi ayam atau tulang atau kaki ayam (ikut suka korang)
5.Kiub pati ayam
6.Garam
7.Daun Sup Daun Bawang

BAHAN-BAHAN NASI AYAM
1.Beras 2 pot (ikut korang nak makan berapa ramai)
2.Marjerin (Buttercup biasa selalu i guna)
3.Bawang merah / bawang putih 2 ulas
4.Halia sedikit
5.Daun Pandan
6.Kunyit secubit (optional xnak xpe,just nak naikkan color nasi tu)


BAHAN-BAHAN KUAH CILI MERAH
1.Cili hidup 3 tangkai
2.Bawang Putih 2 ulas
3.Sos Cili
4.Sos Tomato
5.Cuka sesudu kecil

BAHAN-BAHAN KUAH CILI HITAM
1.Cili Padi 10 batang (ikut korang nak pedas macam mana)
2.Kicap
3.Bawang Putih 2 ulas
4.Kuah Perapan ayam (lepas ayam digoreng kuah perap jangan buang ye)


Perhiasan
1.Salad
2.Daun Sup Daun Bawang
3.Tomato
4.Timun
5.Bawang Goreng


1st sekali masak sup dulu sebab nak guna untuk masak Nasi

Cara-Cara Perap ayam untuk nasi ayam
1.Blender bawang merah & bawang putih & halia & kicap manis & sos black pepper & kiub pati ayam 1
2,Kicap dan sos black pepper korang agak2 la ikut berapa banyak ayam nak perap
3.Dah blend masukkan ayam dalam 1 bekas bersama kuah perap then simpan dalam fridge buat beberapa jam (tak lama sangat pun xpe..kalau nak masukkan semalaman pn okay je)

Cara-Cara Masak Sup Ayam
1.Tumis bawang merah bawang putih yang telah dihiris sampai kekuningan
2.Masukkan ayam/kaki ayam/isi ayam kacau sekejap then masukkan air
3.Air tu agak2 lebihkan sedikit sebab nak ambil untuk masak nasi lebih kurang 3 pot
4.Masukkan sup bunjut , garam ,kiub pati ayam
5.Dah secukup rasa tabur daun sup dan daun bawang untuk kasi wangi itu sup ;p

Cara-Cara Masak Nasi Ayam
1.Cuci beras dan tos kan..letak sebelah dulu
2.Potong dadu bawang merah & bawang putih
3.hiris halia secara memanjang dan halus
4.Dalam periuk nasi...masukkan butter/marjerin sesuai untuk menumis
5.Bila dah panas tumis bawang merah putih dan halia sampai kekuningan dan wangi
6.Simpulkan daun pandan dan masukkan sekali
7.Kemudian masukkan beras dan gaul sehingga bahan tumisan sebati dengan beras
8.Masukkan sup ayam sebanyak 3 pot (kalau anda masak beras 2 pot..pastikan lebihkan air 1 pot)
9.Tutup periuk dan tunggu sehingga masak


Cara-Cara Buat Kuah Merah Nasi Ayam
1.Blend cili hidup bersama bawang putih
2.Masukkan bahan blend ke dalam periuk kecil
3.Buka api perlahan masukkan sesudu kecil cuka (taknak xpe,cuma nak sedapkan orang cakap)
4.Kacau sampai masak wangi cili tu dah siap !


Cara-cara Buat Kuah Hitam Nasi Ayam
1.Blend cili padi bersama kuah perapan ayam dan campurkan sedikit kicap masin @ manis
2.Masukkan kedalam periuk kecil masak dengan api perlahan kemudian siap!


Potong bahan-bahan untuk dimakan bersama Nasi Ayam


Tips Do & Dont untuk newbie
-.Boleh juga masukkan sedikit madu untuk perap ayam..ayam akan kelihatan shining gitu bila digoreng.Tapi pastikan jangan digoreng dengan api yang kuat..takut cepat hitam dan bau hangit


-kalau dimakan dengan kuah hitam saja pun dah cukup marvelous dan pedas terangkat ;p tak payah susah2 buat kuah cili merah

-nasi sentiasa dipantau sebab takut mentah atau lembik...kalau tak cukup air tambah je sup sikit sikit sambil kacau nasi tu





selamat mencuba dan perut kenyang hati senang !!!

RESEPI NASI LEMAK SEDAP DAN SIMPLE

Assalamualaikum

Hi harini i nak share Resepi Nasi Lemak Sedap dan Simple jer khas untuk newbie dan orang2 yang tak pandai masak macam i..kih kih kih






Bahan-Bahan Untuk Nasi
1.Beras (ikut berapa ramai nak makan..kalau 2,3 orang cukup 2 pot)
2.Daun Pandan (kalau takde xpa,cuma kurang bau wangi je)
3.Santan 1 kotak (ikut korang kalau taknak berlemak sangat setengah kotak pun cukup)
4.Air (kalau nasik 2pot air 3pot..lebihkan sedikit cuma jangan lebih sangat)
5.Halia (agak sebesar ibu jari)
6.Bawang Merah & Bawang Putih 3 ulas
7.Garam secukup rasa (sesudu kecil pn cukup)


Bahan-Bahan Untuk Sambal
1.Cili Mesin (agak korang berapa ramai nak makan)
2.Bawang Merah 4 ulas
3.Bawang Putih 4 ulas
4.Belacan (sikit pun cukup)
5.Air asam jawa 1 mangkuk kecil (agak2 sambil rasa)
6.Gula Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Lain
1.Ikan Bilis
2.Telur Rebus @ Goreng

Cara-Cara Masak Nasi
1.Basuh beras dan toskan..letak tepi dulu
2.Dalam periuk asing,masukkan air,santan,bawang merah&putih&halia yang dah dihiris
3.Masukkan garam secubit
4.Masukkan kiub pati ayam separuh (optional,xnak xpe)
5.Simpulkan daun pandan dan rendam sekali dalam air tu
6.Sambil kacau2 sampai rasa mendidih perlahankan api masukkan beras yg dah dibasuh
7.Tutup periuk dan tunggu sampai nasi masak


Cara-Cara Masak Sambal
1.Bawang Merah & Putih belah 4 bahagian untuk di blend
2.Dalam kuali masukkan setitik dua je minyak..kemudian masukkan bawang dan belacan
3.Bawang dan belacan kira dibakar la dalam kuali tu sekejap je..bukan digoreng ye
4.Kemudian masukkan dalam blender,blend bawang & belacan bakar tadi dgn sedikit air
5.Panaskan kuali,masukkan minyak untuk menumis
6.Masukkan bawang blender tadi dan tumis sampai bau wangi dan sedikit kekuningan
7.Masukkan cili mesin dan kacau
8.Masukkan Gula 2 sudu besar,garam 1 sudu kecil..
9.Perlahankan api..biarkan cili mesin tu betol2 masak
10.Kalau dah hampir kering tambahkan air sedikit sedikit2 jangan banyak nanti cair
11.Dah agak lama masak tu masukkan air asam jawa sikit sikit..sambil rasa2
12.Semua dah secukup rasa tutup api..siap!


Untuk dimakan dengan Nasi Lemak mesti kena
1.Goreng ikan bilis
2.Rebus atau goreng telur


Scroll bawah untuk tips Do & Dont semasa masak nasi lemak



-beras ni tak semua sama..ada yg kena lebihkan air ada yg kena kurangkan air
So kalau takot nasi mentah ke lembik ke..sentiasa check nasi korang masa tengah masak tu..
Jangan tinggal terus pulak..kacau selalu kalau mentah tambah air sikit2..kalau lembik masak lama sikit..

-untuk sambal,kalau rasa manis2 pedas sedap tau...so boleh lebihkan gula..cuma jangan terlebih sgt je nanti manis sgt2..sambal korang akan jadi merah gelap kalau lebihkan gula..baru cantik 😝
-ajinamoto kalau korang pakai,masukkan time gula&garam dimasukkan..taknak xpa,xpaksa

-jangan masukkan banyak air nanti sambal tu cair xbest..masukkan sikit2 je..biar pekat baru ummmm sambal korang

-ikan bilis goreng api sederhana..jangan api yang kuat nanti x rapuh

Okay itu saja kot!

Moga bermanfaat dan perut kenyang!!!

Resepi Gulai Ikan Simple dan Sedap (masakan ala utara)

Hi hakak nak share resepi gulai ikan simple dan sedap khas untuk newbie yg baru nak belajar masak or orang2 yang malas masak renyah2 macam hakak ni..ahaksss barang2 pun simple jek k






BAHAN-BAHAN
1.IKAN (up to you nak ikan apa pun..contoh ikan termenung pari bawal kembong etc)
2.REMPAH IKAN 1 PAKET (brand apa pun ok jer..alagappas babas adabi etc)
3.BAWANG MERAH 4 ULAS (2 ulas untuk tumis 2 ulas untuk tumbuk)
4.BAWANG PUTIH 4 ULAS (2 ulas untuk tumis 2 ulas untuk tumbuk)
5.DAUN KARI 1 TANGKAI
6.HALBA CAMPUR 1 SUDU KECIL
7.AIR ASAM JAWA SEMANGKUK
8.GULA GARAM SECUKUP RASA
9.TOMATO (optional taknak pun xpe)
10.BENDI (optional taknak pun xpe)
11.CILI HIDUP HIJAU (optional taknak pun xpe)


CARA-CARA MASAK
1.TUMBUK  BAWANG MERAH 2 ULAS DAN BAWANG PUTIH 2 ULAS (tak hancur sangat pun xpe..taknak tumbuk blend kasar pun boleh)


2.MASUKKAN REMPAH DALAM MANGKUK KECIL CAMPURKAN DENGAN BAWANG TUMBUK KASAR TADI MASUKKAN AIR SEDIKIT KACAU DAN LETAK TEPI DULU

3.TUMIS BAWANG MERAH.  BAWANG PUTIH.  DAUN KARI.  HALBA CAMPUR SAMPAI BETUL2 GARING DAN BERWARNA PERANG2


4.MASUKKAN REMPAH YG DAH DICAMPUR DENGAN BAWANG TUMBUK TADI..KACAU SAMPAI REMPAH BETUL2 MASAK DAN KERING..(jangan sampai hangit pulak)


5.MASUKKAN GULA DAN GARAM SECUKUP RASA (gula sesudu garam sesudu sambil rasa2)


6.MASUKKAN AIR ASAM JAWA 1 MANGKUK KECIL (ikut suka hati korang nak banyak ke sikit sebenarnya cuma jangan banyak sangat je) BIARKAN MENDIDIH


7.DAH SECUKUP RASA MASUKKAN IKAN TOMATO CILI HIDUP


8.SIAP !


9.TERKEJUT? YEE SAYA TAK GUNA SANTAN...HIHI SO DAH SIAP DAN SEDAP


SCROLL BAWAH UNTUK TIPS BAGI NEWBIE ;)

-pastikan bawang tumis betul2 garing keperangan ya..jangan sampai hangit cukup la..org tua2 cakap baru wangi masakan tu

-rempah pun sama...biar mendidih keperangan gelap baru rempah betul2 masak dan rasa sedap

-air asam jawa jangan letak terlampau banyak 1 masa..sambil tuang sikit2 sambil rasa..takut masam sangat jer...

-air jangan banyak sangat jugak...nanti cair tak best..agak2 je kecuali uols masak untuk ramai..rempah letak 2 paket so air boleh la banyak

-ajinamoto penambah rasa (bagi yang tak suka tak payah masukkan..yelaa org cakap tak bagus mkn ajinamoto..kalau nak masukkan jugak..sesudu kecil pn dah cukup)

-ikan jangan didihkan lama2 jangan terlampau kacau nanti hancur



OKAY ITU SAJA..HARAP BERMANFAAT

BYE




Checklist Sebelum Bersalin

Haloo mommies...hihihi

kerap tak nampak entry i berlegar2 kebelakangan ni ?

well my drama baby sangat lah baik tiap-tiap malam,tidur nyenyak sampailah ke pagi..

and....tempahan VEIL KAHWIN dah tinggal sehelai dua je lagi...so tak busy sangat dah ;')


so..update kalini khas untuk my bestfriend dunia akhirat yang bakal melahirkan baby March ni..

i dulu pun blur jugak tauu...7bulan baru sibuk2 shopping barang baby..jeno tu semua dia cakap awal lagi lah..survey dulu lahh...end up kalut2 semua sampai banyak barang2 xbeli

1st things barang Mommy yang paling penting okay.Orang selalu sibuk barang baby je kan.


Checklist For Mommy

1.Breastpump 
i pakai brand SnowBear itupun kakak i punya..save duit ;p kalau korangz banyak duit,silalah pakai breastpump Medela yang quite expensive tu..hihi around RM1999 kot..selesa dan smooth je,penah pakai time dekat KPJ haritu.Maybe uolss rasa tak penting tapi bagi i breastpump tersangatlah penting.

2.BreastMilk Storage Pack
Untuk mommy simpan susu yang di pump tu..nak beli plastik boleh..nak beli botol pun boleh..ikut suka mommy2 yea..

3.Maternity Pad
Lepas bersalin haritu KPJ dah bekalkan pad..banyak jugak tapi xselesa sangat.So better korang beli siap2 banyak2 okay..kesahnyee bangun pagi tu after deliver malam,nurse kejut bangun ..turun je katil hahh macam air paip darah..penuh lantai..rasa bersalah sangat siap buat muka 20sen dekat nurse..dia senyum je cakap takpa..awak pegi cuci diri dulu..kesian dekat acik cleaner sebeno nye..

4.Nursing Pad
Hari ke 3 ke 4 gitu pas bersalin haruslan breast bengkak kan..susu melimpah2 keluar.Baju ni memang sentiasa basah.Korang boleh beli yang washable or disposable.But i prefer yang washable.Nasib baik kawan i tolong belikan time dekat hospital.Semua benda i tak prepare...hmm

5.Nursing Bra
Untuk keselesaan mommy time nak breastfeed baby..silalah sedia siap2 ye mommy..takde lah terkial2 nak bukak.

5.Stokin
Sila beli stokin yang tebal2 ye..sekali bulu2 pun xpe..jangan macam i..pakai stokin katun senipis alam..kihkih dahhh somi kena keluar beli stokin baru.Jaga la elok2 kaki tu jangan kasi masuk angin.Sakit oiii sakit2 badan.....

6.Kain batik
Ke orang sekarang dah tak pakai kain batik?sedia lah 2 3 helai..time nak mengurut kena pakai kain butik jugak ye dak?i pun takut nak pakai kain batik actually...takut bangun pagi kain batik hilang..kah kah kah

7.Barut / Bengkung
Untuk yang bersalin normal 2 3 hari lepas deliver dah boleh pakai bengkung..jaga perut awak ye sayang..prevention is better than cure bak kata omputih..hihi perut bukan senang nak turun kalau dah buncit T__T bersusah2 duhulu xpa..untuk yang bersalin czer tak boleh lah pakai bengkung lagi..sabo ye awak2..i faham perasaan enkorang..

8.Set Berpantang
Hmm pasal ni i macam tak setuju beli awal...sebab jamu or ubat2 minum tu xsesuai minum lagi kalau breastfeed baby..panas orang tua2 cakap..so ikut uolss..boleh je beli awal. takda la kalut2 kan..i haritu beli SET PANTANG ANUGERAH..okay la...orang cakap kalau nak kuruskan badan beli SET NONA ROGUY..i tak naik badan langsung so ambil set biasa je lah..hihi


apa lagi eh...itu je lah kot yang bagi i sangatlah penting untuk mommy to be get ready siap2 mengikut experience i


okbye.


My NadineRose
Lagi sehari my princess cukup 4month..how time flies ;')