Rezeki :)

Checklist Sebelum Bersalin

Haloo mommies...hihihi

kerap tak nampak entry i berlegar2 kebelakangan ni ?

well my drama baby sangat lah baik tiap-tiap malam,tidur nyenyak sampailah ke pagi..

and....tempahan VEIL KAHWIN dah tinggal sehelai dua je lagi...so tak busy sangat dah ;')


so..update kalini khas untuk my bestfriend dunia akhirat yang bakal melahirkan baby March ni..

i dulu pun blur jugak tauu...7bulan baru sibuk2 shopping barang baby..jeno tu semua dia cakap awal lagi lah..survey dulu lahh...end up kalut2 semua sampai banyak barang2 xbeli

1st things barang Mommy yang paling penting okay.Orang selalu sibuk barang baby je kan.


Checklist For Mommy

1.Breastpump 
i pakai brand SnowBear itupun kakak i punya..save duit ;p kalau korangz banyak duit,silalah pakai breastpump Medela yang quite expensive tu..hihi around RM1999 kot..selesa dan smooth je,penah pakai time dekat KPJ haritu.Maybe uolss rasa tak penting tapi bagi i breastpump tersangatlah penting.

2.BreastMilk Storage Pack
Untuk mommy simpan susu yang di pump tu..nak beli plastik boleh..nak beli botol pun boleh..ikut suka mommy2 yea..

3.Maternity Pad
Lepas bersalin haritu KPJ dah bekalkan pad..banyak jugak tapi xselesa sangat.So better korang beli siap2 banyak2 okay..kesahnyee bangun pagi tu after deliver malam,nurse kejut bangun ..turun je katil hahh macam air paip darah..penuh lantai..rasa bersalah sangat siap buat muka 20sen dekat nurse..dia senyum je cakap takpa..awak pegi cuci diri dulu..kesian dekat acik cleaner sebeno nye..

4.Nursing Pad
Hari ke 3 ke 4 gitu pas bersalin haruslan breast bengkak kan..susu melimpah2 keluar.Baju ni memang sentiasa basah.Korang boleh beli yang washable or disposable.But i prefer yang washable.Nasib baik kawan i tolong belikan time dekat hospital.Semua benda i tak prepare...hmm

5.Nursing Bra
Untuk keselesaan mommy time nak breastfeed baby..silalah sedia siap2 ye mommy..takde lah terkial2 nak bukak.

5.Stokin
Sila beli stokin yang tebal2 ye..sekali bulu2 pun xpe..jangan macam i..pakai stokin katun senipis alam..kihkih dahhh somi kena keluar beli stokin baru.Jaga la elok2 kaki tu jangan kasi masuk angin.Sakit oiii sakit2 badan.....

6.Kain batik
Ke orang sekarang dah tak pakai kain batik?sedia lah 2 3 helai..time nak mengurut kena pakai kain butik jugak ye dak?i pun takut nak pakai kain batik actually...takut bangun pagi kain batik hilang..kah kah kah

7.Barut / Bengkung
Untuk yang bersalin normal 2 3 hari lepas deliver dah boleh pakai bengkung..jaga perut awak ye sayang..prevention is better than cure bak kata omputih..hihi perut bukan senang nak turun kalau dah buncit T__T bersusah2 duhulu xpa..untuk yang bersalin czer tak boleh lah pakai bengkung lagi..sabo ye awak2..i faham perasaan enkorang..

8.Set Berpantang
Hmm pasal ni i macam tak setuju beli awal...sebab jamu or ubat2 minum tu xsesuai minum lagi kalau breastfeed baby..panas orang tua2 cakap..so ikut uolss..boleh je beli awal. takda la kalut2 kan..i haritu beli SET PANTANG ANUGERAH..okay la...orang cakap kalau nak kuruskan badan beli SET NONA ROGUY..i tak naik badan langsung so ambil set biasa je lah..hihi


apa lagi eh...itu je lah kot yang bagi i sangatlah penting untuk mommy to be get ready siap2 mengikut experience i


okbye.


My NadineRose
Lagi sehari my princess cukup 4month..how time flies ;')

Bengkak Susu

hi..baby tengah tido..laju2 type entry..hihi

tadi buka lemari makeup terpandang breastpump di suatu sudut yang dah berhabuk


jap nak cari tisu sebelum menaip..sedih kesahnyee



time nak deliver haritu nurse KPJ ada bagi satu surat suruh sign..dalam kesakitan aku pun sign...untuk full breastfeeding..so lepas je deliver diorang terus letak baby sebelah untuk direct feed..tapi awal2 lagi baby nadine dah macam refuse taknak..nurse cakap takpa..pujuk perlahan2..

lepas dah cuci bersih aku dengan baby..tolak masuk ward..tak sampai 10minit baby pun sampai letak sebelah katil..diorang suruh feed baby..nurse ajar cara2 yang betul nk breastfeed..biasalaaa 0 knowledge kann...

tapi baby still refuse...aku dah agak sebab breast jenis inverted nipple T__T nurse still pujuk nasihat...sebab diorang taknak baby hisap bottle langsung..banyak jugak nurse datang bagi semangat time tu T_T

susu pun biasalah sikit lah sangat..then baby hisap jugak tapi silap caranya sampai luka nipple..time dia bf aku tepaksa gigit sesuatu nak tahan sakit..Allah time tu terasa macam dihunus pedang...phewww pedih..tahan demi anak..

hari ke-4 baby kena admit sebab jaundice tinggi..time ni breast bengkak sesangat..baju ni 24hr basah lencun..i tak prepare pun breastpump or breastpad..so nurse bagi pinjam breastpump diorang..banyak nye lahhh susu sampai boleh katakan tiap masa penuh kalau pump.


bengkak susu berlarutan sampai lah hari ke 20 camtu..sakitnya sampai aku demam..time demam pn gigih pump jugak untuk baby..tapi tetap bengkak..dalam pantang tu aku demam ada la dalam 3 kali..orang cakap demam time pantang tak elok..kadang2 boleh bawa maut..ya Allah takut..

PETUA NAK HILANGKA BENGKAK SUSU
1.Boleh guna warm/cooler pad
2.Sikat breast perlahan-lahan guna sikat rambut
3.Urut breast
4.Pump sekerap mungkin


so esok tu pegi la klinik..jumpa doctor..perempuan dah berumur doctor ni..dia cakap memang bengkak sangat,lepastu rajin demam pulak..tak bagos..pakai warm pad pun tak jalan ;'( dia bagi petua lekapkan kobis dekat breast..ye ye i tahu kobis boleh susutkan susu..tapi dah tak tahan sakit..mom in law aku pun sediakan la kobis untuk kurangkan bengkak..sekali 2 kali je aku pakai pastu terus okay..


time demam tu baby dah dibagi susu formula T____T sebab stock susu dah habis..aku tak sempat pump sebab asyik tido sakit..kesian baby tak cukup susu


after few days memang dah sihat..breast pun macam tiba2 jer mengecut..try lah pump semula..ya Allah...setitik setitik keluar..berjam2 pump cuma dapat 1oz..sedih teramat tuhan saja tahu


google macam2 cara,,power pumping selang beberapa minit setiap jam..semalaman cuma dapat 2oz..pergi farmasi beli pil banyakkan susu..pil SOLARAY farmasis tu kasi..tapi tetap...makin sikit..
and yes tahu kenapa...sebab baby taknak bf langsung so ransangan untuk susu keluar xda walaupun pump setiap masa.try bagi baby df jugak..tapi menangis2 refuse..sedih teramat sebab aku full housewife tapi tak dapat bf baby..


kalau ada orang yang cakap..try la bagi baby bf...pujuk baby..ke saja2 taknak bf baby memang aku rasa nak tumbuk muka orang tu..diorang tak tahu apa kita dah buat ;'(

bila ada orang upload gambar stock susu memang automatic hati ni rasa macam dihiris2 sedihnya..betapa aku rindu nak pump susu banyak2 macam tu..

okay im start crying rite now.

bye.

 use to be workplace ;'( rinduuuu

ALAHAN TIME PREGNANT ;')

hi..baru ada masa nak berblog ni haa

betol orang cakap..ada anak nak buat apa pun dah tak sempat

eh ke alasan semata-mata? kehkehkeh

actually im a happy mom walaupunnnnn anak i ni drama baby queen u know

sabo je lah layan dia..setakat sekarang belom ada sebarang penderaan..

kah kah

harini rasa terpanggil nak throwback kisah ALAHAN WAKTU PREGNANT

sebab apa tau..sebab banyak sangat friends dekat facebook yang tengah pregnant

wahhh iolss is so happy tau..ada yg tggu setahun 2 tahun...i know how they feel

and kebanyakan status diorang "morning sickness" "rindu nak makan banyak2"
"tak tahan muntah sakit kepala" we feel u bro...eh sis

Ramai yang tak tahu aku alahan sangattttttt lah terok time pregnant haritu sampai rasa down sesangat and kadang2 menanges tersedu2 macam takmo hidup..seee perangai drama queen aku turun ke anak :'p

sebelum sah positif pregnant aku mengalami KENCING TAK LAWAS yang sangat terok..and aku ada update entry dulu.tersangat lah terok sampai 2 or 3 kali pegi klinik check takot2 ada infection apa2..time tu doctor dah cakap "maybe u pregnant" "eh takkan kot..i baru lepas period je"
so berlarutan laaa walaupun dah makan ubat

lepas tu dah okay kencing tak lawas..aku start sakit perut macam GASTRIK..sakit sangat2 boleh dikatakan 24hrs aku sakit kecuali time tido..haaa gitu sakitnya..then try buat pregnancy test POSITIVE :')

Lepas tu tak boleh nak happy celebrate pun sebab perot aku still sakit...baring je lah..jumpa doctor dia cakap banyak angin..ala2 gastrik lah gitu..

after 3weeks camtu perut dah okay..yeayyyy tapi ku sangkakan panas hingga ke petang...rupanya2
morning sickness yang sangat lah teruk pula berganti..

Muntah setiap masa...sakit kepala ya amat setiap masa..time tu nasik musuh utama..bukan nasik je..apa2 saja aku tak lalu...macam2 cara aku google tapi semua tak jalan ;'(

PETUA HILANG MUNTAH (ni petua mulut2 orang je..)
1.Minum 100plus (non carbonat)
2.Makan Asam
3.Pagi2 bangun perlahan2 jangan mengejut terus
4.Perut jangan biar kosong langsung..sedia biskut setiap masa

Ramai yang cuba menjadi tapi bagi aku...apa pun tak jadi..tetapppp alah teruk

banyak yang aku tak boleh masa alahan tu
1.TAK BOLEH BAU SUAMI kihkih kesian jeno dia balik keja aku nyorok
2.BAU TUMIS OR MASAKAN GORENG2 TAK BOLEH LANGSUNG kesian jeno masak sendiri
3.TAK BOLEH NAIK KERETA LANGSUNG korang bayangkan balik Penang dari Teganu seksa
4.TAK BOLEH MAKAN NASI time ni ya Allah rindu dekat nasi sampai mimpi ;'(
5.TAK MAU BEDUNIA LANGSUNG..FACEBOOK WHATSAPP semua aku tak reply


Time ni la mencabar sangat kehidupan somi istri..suami tu manusia juga..dia boleh sabar tapi mood org pregnant ni tahu2 lah swing macam mana...tapi Jeno treat me like a princess ;'( terharuuu

time ni Jeno pun tak terurus langsung..which is i sangat lahhhh sedih rasa macam looser..mcm istri tak guna..gittew perasaannya

buka facebook tengok kawan2 yg sama pregnant tapi happy life..kesana kesini siap holiday lagi..aku??terperuk dalam bilik mcm kain buruk..huwaaaaaaa ;'(

time ni berat turun mendadak...sebelum pregnant berat 47 45 la paling ringan...time pregnant 40 43 je...kurus benor


orang cakap alaa...alah sekejap jer..nanti lepas 3bulan elok la..tiap detik aku menghitung hari..mengira waktu yg bagai tak berjalan langsung tik tok tik tok

MIRACLE
cukup 3bulan aku dah normal...Allah....time ni aku happy tersangat2 macam orang baru keluar tengok dunia..ya Allah macam nak menanges which is memang dh menanges gembira..drama queen sangat kan..hahaaaa

That time nasi 1 periuk pun aku tak cukup T__T nak makan manis2 24hr..jeno yang sayangkan bini ni hari2 balik keja wajib ada cadbury.kinder bueno,ice cream..kek coklat T___T

Sampai lah aku disyaki KENCING MANIS TIME PREGNANT tinggi pulak tu bacaan dia..hihihii

tapi tak terkejut pun kalau tengok cara makan aku ;'p





okay itu saja kisah aku yang panjang lebor...so nasihat aku untuk orang yang tengah alahan tu satu jer...TABAH,PASRAH DAN YG PALING PENTING BANYAK2 SABAR ok.

just pikir time will heal...ini la masa nak cuci dosa2 kecik kita and tak lama pun nak tanggung semua ni..2 or 3 month saja..jangan banyak merungut ye..kat luar sana ramaiiiiii sangat orang nak mengandung tapi tak dapat...ikhlas kan hati okay..bersyukur ;')


Time ni dah 7bulan..siap2 jalan2 KLCC semua..
tapiiii..perut tak nampak pun..
kecik benor...dah cukup bulan pun berat 54kg jer




Assalamualaikum

VEIL TUNANG NIKAH SIMPLE MURAH

Assalamualaikum uolss especially bride to be ^_^

Macam korangz tahu kan...i ni jual shawl..homemade shawl ye

kain quality besar plus muraH sangattttt

but sekarang i focus on Veil for pengantin..veil tunang nikah kahwin

simple veil but meletops mengikut request dan budget anda okay

harga starting RM70   +++  sahajaa

contoh veil seperti di bawah okay 







Veil For Nikah inspired by veil nikah i haritu...hihi
macam ni exclusive sikit...but MURAH jer...tak lebih RM200 pun








Veil Tunang Simple but sweet jer....ini pulak tak sampai RM100 pun




VEIL TUNANG SIMPLE








Kalau Veil simple macam ni harga RM75 sahaja termasuk postage




Okay bridetobe yang still cari veil last minit for tunang nikah kahwin murah come whatsapp i :)

Veil Murah


whatsapp/sms 017-3454767 aniswany