Rezeki :)

Pengalam Bersalin My Nadine Rose

saat entry ini di tulis entah bila aku nak publish sebab banyak sebabnya...


walaupun masih dalam pantang,aku dah ingat2 lupa kejadian sebelum bersalin ritu..

sakit nya saja aku tak boleh lupa..woihhh sakit nak mati


since aku alahan aritu then bulan puasa aku dah balik Penang sebab Jeno selalu pegi offshore tiba tiba and sapa nak jaga aku dekat sana kannnn..terpaksa lah bepisah T__T pregnant sorang2 jumpa pun sebulan sekali..hukhuk sedihhh tau takk

sampai masa nak dekat2 besalin ni pun Jeno tak banyak cuti,and tak tau nak balik bila sebab nak save2 cuti yang ada..sedih la haku malam2 sensorang..


15 Sept 2014
Appoinment check up dekat Hospital KPJ Penang..time ni baru 37weeks and aku rasa ni lah last check up sebab aku dah takmo pegi dah sampai lah sakit nak beranak..tu yang aku dah plan la dalam kepala otak ni.Walaupunnn takot pikir cemana la tiba2 sakit tengah malam ke,dalam kereta ke,time2 aku sorang2 dekat rumah ke...haaa sekali tak boleh lari daaa...doctor suruh datang lagi seminggu untuk check jalan..i is takut!!time tu aku dengan Jeno dah pening kepala bila dia nak balik.Buatnya balik lambat lagi nk beranak kan dah bazir cuti..hmmm seteresss


23 Sept 2014
Cukup2 38weeks time ni..doctor pun pesan bawak barang siap2.then aku macam eh tak sakit lagi kenapa nak bawak barang sesiap kan..ke saja nak charges aku lebih duduk ward lama2..keh keh keh tu la dalam kepala otak aku time tu.Tapi aku tetap bawak sikit la barang2 kelengkapan diri walaupun dalam hati ni takmoooooo masuk ward harini.

Aku pegi ajak mak abah teman,pukul10 doctor Fawziah Bin Tan Sri Ishak sampai..ada cerita pasal doctor ni.Next entry kayyy..Aku debor debor sebab orang cakap 1st time kena seluk lah paling sakit..ketaq lutut tapi aku kan suka buat kuat..fuhhh memang agakkkk ngilu..hihi

Doctor cakap oh dah 1cm tapi mungkin akan ke 2cm...awak admit harini yer..aku memang belum ready plus aku tak sakittttttt...then aku cakap,esok ke boleh tak doctor?doctor tanya aku duduk mana,jauh tak dari hospital.Aku cakap tak..20minit jer dari hospital.Then doctor lepaskan and pesan kalau malam ni sakit terus ke emergency.Ahhh lega and dalam hati esok pun takmo serah diri.Baru 38weeks kot...

Aku pun pulanglah ke rumah...time ni aku dah rasa sarat dah sebab nak duduk bangun pun seksa,celah kelangkang pun sakit..asyik baringggggg je start 37weeks tu.Bisnes dah makin kurang sebab aku stop ambik order.Nak bangun pegi toilet pun aku tak larat kalau dah start baring..macam gemok 80kg gitu..padahal 54kg jer..hihi


Aku tido dari tengah hari sampai petang,pastu abah aku masuk bilik kejut ajak pegi umah emak saudara aku.Dalam mamai mamai aku tanya buat apa..abah cakap,makndak dah bersalin,baby dia meninggal dalam perut.Memang due date kami dekat2 jer..aku macam GULP!!Allahuakbar...lemah satu badan dengar..pastu aku cakap xpalah,tak ikut sebab aku tak larat sangat2 plus jauh pulak..

Terus rasa takut..pegang perut setiap masa..takot baby tak gerak.Menyesal pun ye jugak sebab tak admit hospital ikut cakap doctor.Terus bagitau Jeno suruh balik sebab esok aku nak admit.Balik keja tengah malam Jeno gerak dari Teganu ke KL sebab ambik flight pukul7.00pagi..

Malam tu tido tido ayam lah aku...sebab takut baby tak gerak lah,pikir baby makndak aku..hmm sedihnyaaaa sebab kami baru jumpa beberapa hari sebelum tu.


24 Sept 2014
Aku drive kereta sendiri and pegi hospital sorang2..aku bagitau mak abah Jeno balik naik flight,bawak kereta siap2 senang laa dia nak guna.Sepatutnya doctor suruh admit pukul8.00am tapi aku lengah2 masa sampai pukul9lebih..sampai staff hospital call tanya bila nak datang.Lapar giler...tapi ingat dah lewat aku laju2 terus ke hospital.Jeno dah sampai Penang tapi nak pegi breakfast semua dulu..aku lahhh kena buat admission sendiri,daftar segala bagai sendiri..pastu terus ada orang datang ambik masuk labour room.Aku macam eh eh apa ni....iolss sehat jer,,

Masuk je labour room penuh nurse dekat kaunter,say hi..happy sangat semua.keh keh keh Sorang nurse ni suruh tukar baju,nak masuk ubat untuk BO..dia cakap 10minit nanti doctor datang masuk ubat.Aku masih konpius...keterpaksaan apakah ini...tapi daku merelakan..Jeno pulak masih tak sampai2..haishhh

Dekat sebelah katil ada tempat sedut gas,which is aku dah google semua and tau tempat sedut tu lah membantu hilangkan sakit.


Pukul10.30am
Doctor Fawziah datang and tanya macam mana harini..ada rasa sakit2 tak...ada darah turun tak...aku dengan sehat sejahteranya cakap...xsakit doctor,darah pun takda doctor...Lepas tu doctor cakap,i nak masukkan ubat,u sedut gas tu ye..jangan lepas..

Aku pun x sakit buat apa sedut gas kan....time dia seluk masukkan ubat,memang aku tak lepas gas tuu....sedut hingga hujung nyawa..kah kah kah sakit oiii

Lepas dah masukkan ubat Jeno pun sampai..Time ni sembang2 gelak...okay jer belum sakit..


Pukul11.30am
Contraction dah start rasa...tapi sikit2 kadang2 jer...nurse suruh jalan2 pusing katil..tapi sekejap jer sebab aku letih..lapar...tapi dah tak boleh makan...huwaaaa dapat air kotak orange untuk energy..tu jer..selebihnya minum lah mineral x henti2..bagi hilang lapar.


Pukul12.30pm
Contraction makin terasa..nurse suruh sedut gas kalau sakit..sedutlahhh xlepas time tu..Nurse suruh jalan2 bagi cepat bukaan..aku xmo..nak bangun pun sakit..tapi nurse paksa..jalan lah time tu sambil peluk Jeno...sambil nangis tahan sakit..satu round je aku dah surrender nak tido balik.Sambung tido sambil tangan tak lepas gas..

Pukul2.30pm
Aku dah start tak tentu arah..sebab dah sakit sangat..masa pulak jalan lambat sangat...tanya Jeno dah pukul berapa..dia cakap 2.30pm dah..time ni dah start batuk2..maybe sebab telampau lama sedut gas..botol mineral besar pun nak habis dah aku minum.

Pukul3.00pm
dah rasa makin sakit....pusing kiri xkena..pusing kanan x kena....Jeno dah berapa kali terlena,semalaman drive xtido langsung..kesiannnn...Time ni xmo sedut gas dah sebab asyik batuk.Tahan la sakit sendiri..kejut Jeno panggil nurse cakap nak ubat..bagi lahhh ubat apa pun janji hilang sakit.Nurse datang pujuk cakap bukaan time ni baru 3cm...awal lagi nak bagi ubat.Huwaaaaaaa aku separuh mati sakit,baru 3cm ????Nurse suruh sedut gas jangan lepas kalau sakit,nurse beganti2 datang urut2..bagi kata2 semangat..suruh baca doa2..yes nurse kpj sangattttt baik.

Pukul4.00pm
Start time ni aku dah tak sedar apa...dunia aku dengan gas jer...sedut lama then high...hilang sikit sakit.sikitttttttttt je lahh..aku tak menjerit tau....suara pun xkeluar walauuuuupun sakit.Nak panggil nurse pun aku buat syarat dekat Jeno cakap sakit...nurse datang aku buat muka sakit jer...entah pukul berapa baru aku rasa diorang inject ubat hilang sakit dekat punggung..tapi tak hilang sakit punnnn...sakit jugak.hahah

Pukul6.00pm
Sakit teramat time ni...tapi gas tetap ditangan aku tak lepas..memang membantu sangat2 bagi aku sebab bila tak sedar,sakit pun hilang kejap..panggil nurse cakap sakit sangat..time ni nak mintak segala ubat..epidural...sampai aku rasa putus asa nak mintak czer..huwaaa memang dah gila time ni..aku nak operateeeeeee...xmo beranakkkk normal....sakitttttt....

Nurse check..dia cakap 7cm...lepastu dia kata..u rasa nak berak betol2 nak berak,baru panggil ok...aku dah macam orang gila time ni sedut je lah gas...ingat2 lupa aku sedar Jeno lap2 muka aku dengan tisu...


Pukul7.30pm
Aku dah rasa macam nurse tu cakap..nak berakk..haha buat syarat dekat Jeno...nurse datang aku dah xbedaya cakap..aku just tunjuk bawah...yeayy betol nak berak..hahahaha lama sangatttt tunggu rasa tu xdatang2 kan...lepas tu aku sambung sedut gas x ingat apa dah...nurse semua dah kalut2 siap2 barang,doctor datang check marah2 sebab cakap baby dah nak keluar tapi barang belum ready..aku dengar semua,tapi tengah high kan....buat xtau jer la...


Pukul7.44pm
Lepas tu nurse tarik gas cakap tak boleh guna dah..aku macam nak menanges..huwaaaaa sakit nii..then 3x push...baru lahhhh baby keluar...yang aku tahu,time baby keluar tak sakit...tapi rasa smooth je....hihi contraction yg paling sakit.

hahhhhh letihhhhh teramat baru rasa time ni.Sedar x sedar je dengar Jeno bisik congratz...nak menanges pun tak keluar air mata..masih high sedut gas.hahhaa

Time doctor jahit aku sambung sedut gas...hahaha gas lagi.giler kauuuu...ngiluu masih terasa.Nurse letak baby atas dada pun aku buat xtau sebab seriuss aku lalok gila...tengok baby pun xda perasaan.Apa nurse2 cakap pun aku tak dengar dah.

Dah siap jahit...baby dah cuci cuci...dorang suruh aku breastfeed baby...letak sebelah.Aku toleh jer terus rasa nak muntah..nasib baik xkena baby..banyakkkkkk gila aku muntah sampai semua panik.Then check2 semua aku okay..maybe sebab tak makan langsung 1 hari suntuk....kuatnyaa akuuuu...xmakan langsung boleh beranak.kah kah kah


Itu lah pengalaman aku 10jam dalam labour room dekat KPJ Penang..


Aku okay..baby okay...esok tu dah boleh discharge


Alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah...


wahhh panjang betul....aku takmo telupa sedetik pun moment2 nih so aku siapkan entry ni dengan susah payahnyaaaaa...nasib baik baby x cranky harini..tido je...



till then
bye


MOMMY :')

Assalamualaikum


Alhamdulillah...i already dah jadi mommy la...hihi

saat entry ni di type...cehhh ayat..aku dah 20hari berpantang...

24th September 2014 07:44pm selamat melahirkan baby girl secara normal dengan berat 2.5kg saja...

maklumlahhh mommy nya punn kecik je...hihi kecik2 pun ingat senang ke nak meneran??

huahuahua later lahh i cita terpeinci kesahhhhhh pemberanakan i...kah kah kah

meet my daughter





Fresh from oven...hihi
baru lepas cuci cuci
baru lepas diam...
keluar2 menanges punya kuat
entah turun siapa entah...
mak pak nyer suara sopan jek 
kihkih




Hari ke-2 
makin terserlah kening Elfira Loy dia
tak tahu lahh aku kenan dekat elfira ke cemana
tapi yang pasti sesapa yang tengok baby
semua akan cakap
muka ayah dia sebijik...
jeno junior






Alhamdulillah hari ke-20 baru jaundice dia okay
stress jugak lahhh hari2 ulang ke klinik
macam2 petua dah buat
now dah sehat....
syukur....


okay aunties uncless
doakan kesihatan baby yer..
will update semua story soon...



till then
xoxo



My Pregnancy Moments

Kan dah cakap aku blogger gambar tegar..

maka marilah menatap moment moment masa aku preggy

but let me bermukadimah sedikit mengimbau kembali kenangan lalu..

Aku bernikah 1 November 2013..but PJJ married..nak jumpa pun sebulan sekali sebab rumah sewa dekat Teganu susahlahhhhhh nak dapatnyerr..

Awal January dapat..yeayyy hiduplah bahagia kami somi isteri di tempat orang

story telling sangat kann...






Time ni 4month nak ke 5month
tapiii perot xde ponnn... T__T
takda orang tau aku preggy punn
masa ni baru habis alahan 4bulan..hukhuk
dan dah dihantar pulang ke Penang sebab Ganu sorang2 xda orang jaga..





5month nak ke 6month
happy sebab boleh balik Teganu duduk dengan somi
and bertambah happy dah xda alahan langsungggg
perot ?? still tak nampak....




6montah..
masa ni seronokkk tau dapat tengok wayanggggg
shoppinggggg
and paling best makannnnnnnnnn
aku makan macam JIN ok..


kan dah cakap macam JIN
pegi mana2 travel ke hape mesti bawak bekalan dari rumah
kih kih kih
dulu satu senduk nasi pun belum tentu habis
time nih satu periuk nasik pun tak cukup T__T
ya Allah...nikmat makan banyak paling best dalam hidup








6month
time ni la best....selalu ikut Jeno pegi outstation
boleh sekali holiday honeymoon babymoon
hihihi
paling tak sabar bab jalan jalan cari makan
makan lagiiii...haha




8month
baru lahh nampak perotnyaaa...
walaupunnnn tiap kali jumpa sapa2 orang akan cakap aku baru 5month 
T____T
nak bersalin dah acikkk uiii



8month+++
menunggu masa jer nih
and last time ngedate with somi
baju size xs and still boleh pakai
save duit kan?
aku manada shoping maternity dress pun
hihihi






okay till then
bye bye













New Aniswany :)

assalamualaikum :)

sopan gitu sebab dah tinggal blog ni sampai dia dah tak kenal tuan dia

time nak login masuk tadi siap begaduh dgn blog..dia tanya "siapa kauuuu"


muahahahaha tak kelako


perkenalkan diri balik ah camni..

hai saya aniswany lazim,dulu blogger tegar..

alaa blogger yg suka up entry gambar seniri..ceritanya ciput jer..mihmihmih

lepas dah kahwin macam2 kesah terjadi,maka hampir setahun tak up entry

Aku list eh takut korangz tak pecaya..walaupun korangz tak kesah pun

Sebab2 aku tak update belog

1.Laptop Rosak (sekejap je,alasan sangatttt yg ni)

2.Aku pregnant bulan January 2014

3.Alahan yg tersangat terokkkk sampai 4bulan preggy (bukan saja2 rahsia)

4.Abes alahan bulan ke4 tuh aku sibuk makan melantak yg 4bulan xmakan nasik tuh

5.Aku takda mood nak blog sebab tak tahu nak cerita apa walaupun byk sangat nak story


okay lepas ni aku janji aku coba update blog balik sebab BE aku ciput jer...nak jugak banyak cam dulu balik.....kah kah kah


bye.