Rezeki :)

Review My Big Day :) SOLEMNIZATION

Tengok tengok balik post lelama baru perasan...review pasal wedding aku belum update..

cey...macam wajib.eh memang la wajib..betahun tahun tauuu planning...

pejam celik pejam celik dah 2 bulan 14 hari..macam baruuuu je kawen kan..

yelahh jumpa pun jarang..sorang penang sorang nun di terengganu..

sampai aku ambik tindakan drastik behenti kerja >.< sebab susah sangat nak jumpa..

Solemnization (Majlis Nikah) 1 November 2013 

Theme Colour : Mint Green :)
Dress : Delila Dress from Qamraa Boutique
Shawl : dari online shop sendiri Shawl by iamHanis
Veil : dari online shop bff FS Roses Halfmoon
Makeup & Pelamin : Butik Renjis Renjis,Kepala Batas Penang


Kan dah cakap aku suka lain dari yang lain...semua nikah pakai putih bersih suci jek...aku pulak tercari-cari colour lain sebab ada sebabnya...hukhuk sapa taknak kan pakai putih..cantik jek.
tapi aku nih selalu perasan diriku hitam meqelit...so kalau pakai putih lagi lahhh nampak meqelit..
memang dari dulu playsafe..jarangggggg sangat aku pakai putih >.<


Dok peqati lama dah Qamraa Boutique nih..macam bekenan jek.sapa tak kenal kan?dah pemes satu malaysia diorangz nih..so menapak dari Penang ke Alor Star terus ke butik fitting baju..dari awal masuk butik tu mata tumpu jek dekat dress MINT GREEN nih...banyak giler baju lelawa kat situ..mata tu nakkk jugak yang MINT GREEN..so aku jenis dah sekali bekenan ambik terus..antara nak ambik yang ikut cutting badan or dress..penat pikir.confirm ambik baju ikut cutting badan..ala ala kurung moden tu..nak melangkah keluar butik sempat lagi tukar fikiran..xpelah biya,kami amek dress delila lah.....nasib baik kau tauke dia senyum jek layan kerenah haku...huahuahua Biya si tauke butik memang ramah habis!!servis lakibini tiptop..x sombong..x kerek..baik hati..patut lah bisnes maju :))



DRESS FOR NIKAH



Kain nih kalau tak silap jenis lycra..tapi high quality lycra okay..
sedap sangat pakai..stretchable flowly gittchew
feeling princess sangat....
takpe la princess hari paling bersejarah sekali seumur hidup
nak cari dress cantik kebabomm??
tolong follow QAMRAA BOUTIQUE







SHAWL & VEIL NIKAH



Shawl dari onlineshop sendiri SHAWL BY IMHANIS mint green colour..
ada yang panggil colour Tiffany green...taktahu lah.tapi seriusly sama ja colour  dua nih..

Veil cantik anggun kebabom nih dari BFF punya onlineshop FS Roses
dia punya beading..idea memang terbaik...
seriously aku yang cerewet nih 1st tengok terus puas hati..
hehe
sapa sapa yang nak tunang nikah kahwin boleh order dengan kami ^_^





HENNA ART (INAI TANGAN)



Ini kali kedua aku lukis dekat akak Dayang ni..
dulu penah up entry lukis inai dekat dia..
dia punya lukisan perghhhhh...memang cantik sangat!!
yang atas ni baru lepas cuci..nampak macam biasa ja..
in reality pegi mana mana semua tanya..
eh lukis mana?lukis mana?cantik sangat..
haaa gittchew dia punya penangan....
aku sendiri ni setiap 24jam asyik nak tengok jek tangan sendiri...
hikss teruja uolss...
Facebook akak dayang D'Lily Azierra


Ngantok ahh....banyak pulak nak ngarang...huahuahua
actually tengah tunggu Jeno balik nih...esok kan Maulidur Rasul..so cuti panjang sikit lah...
entah pukul berapa nak sampai...Zzzzz krohh krohhhh --'





till then
xoxo
jom selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w




Please Jaga Diri

Dunia sekarang memang dah tak selamat kan ?

even dekat kampung yang aman damai lagi tercinta lah sangat ni pun banyak kes -.-

haiyakk....p la buat keja lain woih..mesin rumput ka..cat tiang letrik kaa...

orang orang tua dengan suri rumah jugak jadi mangsa :'( sobs sobs

alkesahnyaaa dekat perkampungan gua banyak kes rompakan..

bukan sekali..bukan dua kali tapi banyak kali.....dulu dia target umah tepi jalan..senang nak lari kan..

tok aku pun kena...tengah menyapu halaman dia buat buat tanya jalan pastu terus ragut rantai leher..

nasib baik tak cedera! lepas tu selang dua tiga bijik rumah ja..sedara aku jugak..dia buat buat tanya rumah orang pastu cakap taktau nak tutup pintu dia tolak masuk letak parang dekat ..nasib cedera sikit ja..barang kemas memang habis laaa..

baru baru ni dalam kampung pulak..siap pakai kopiah lagi...macik tu kena ragut depan rumah...hishhh dapat dekat aku sunat 10kali! macam berani :D

so kesimpulan yang dapat disimpulkan....peragut tak berwawasan ni ada taktik tersendiri..

1.Diorangz meragut time tengah hari waktu orang laki semua pergi kerja..tinggal la acik acik yang lemah.

2.Sebelum meragut diorangz akan buat buat tanya jalan

3.Sebelum meragut diorang akan buat buat tanya "abang ada rumah tak?" "pakcik ada rumah tak?" diorangz main sebut je sebab nak check sapa ada dalam rumah.Nasib diorangz baik,cakap takda..haaaaa merompak terus la..

4.Datang buat buat banci ..siap bawak kertas lengkap tanya berapa orang tinggal,berapa laki berapa perempuan,siapa bekerja siapa yang tak bekerja....

BIJAK KAN ??


Allah....selamatkan lah keluarga kami dari segala malapetaka dan juga bencana...selamatkan juga semuanya...tolong semuanya



till then
xoxo
hanis = berani 

Move On

ini bukan move on putus cinta ke move on kecewa beduka lara..

ini move on ke suatu tempat ke tempat yang lain..haaaaa tatabahasa sangat

korangz ingat lagi tak itu ari aku ada cita pasal tak dapat rumah sewa  ?

alhamdulillah dah dapat.....takda lah murah punnn..mahal jugak -.-

tapi murah sikitttttttt dari yang lain..so dah penat mencari mungkin ni la rezeki kami..

Penang move on ke Terengganu....9jam huwaaaaaaaaa nanges kuatkuat

jauhh woihh...nanti mesti rindu nak gaduh dengan emak!

mesti sunyi sorang sorang dekat rumah.. T__T nasib ada somi..ehekhek

belum p sana pun dah pikir macam macam...positif sikit la!

k k doakan gua dan somi berbahagia diperantauan ya!!


Kenduri doa selamat rumah baru kakak..semua dah buat rumah sendiri cantikcantik
rumah kami?sabo je lahhh...biar stabil dulu :D 



till then
xoxo
anis yang swing mood nya -.-

Masalah Kencing Kotor (Urine Infection)

goshhh...sakit woihh kalau datang sakit macam ni...

or else kita sebut masalah kencing tak lawas pun ye jugak..

duluuuuuuu...ye dulu masa iols sekolah rendah..selalu sangat ada masalah kencing kotor..

see kecik kecik dah ada malasah wanita ..how sad :'( 

kesimpulan dekat sini bila dah buat research and tanya tanya orang tua tua jiran jiran and lastly encik google so dapat beberapa punca dan cara nak atasi ...

aku kalau terkena penyakit ni sikit pun tak terkejut sebab aku dari kecik susahhhh sangat minum air..tambah tambah air putih...kadang kadang lupa minum air...terok nya! lepas tu malas mandi..now dah la panas haba semacam..kannnnn...


Simptom :
Rasa nak buang air kecil tapi bila masuk toilet sikit sangat yang keluar...bila keluar rasa macam nak masuk balik toilet..tapi setitik setitik gitu aje...ok perasaan itu sangat seksa T__T orang yang penah rasa tahu la...

Kadang kadang bila buang air kecil rasa sakit...sakit tu tak tahu nak explain camna -.- 

lepas tu boleh jadi jugak sakit dekat kawasan bawah perut....orang cakap apa,kawasan peranakan ? 

kadang kadang berlarutan sampai berjam jam...duduk salah..berdiri salah....


Cara Atasi : 
Dari dulu kalau ngadu dekat emak " mak...sakit......." mak dah tahu..macam biasa dia dah ada ubat tersedia dalam fridge...ubat air yang dalam botol tu..POTASSIUM (rasa dia macam air asam) so takda la geli sangat nak makan ubat..ahahah hoihh makan ubat pun gelii 

Dalam masa yang sama selalu jugak minum AIR BARLI panas...usaha kan..sedap pun sedap...bagi hilang panas dalam badan orang kata..

Now bila dah besar ni macam dah takda effect pulak....tanya habis kawan kawan...ada yang suruh try KEMBANG SEMANGKUK...apa entahhhhhhh...tak kenal mulalah malas nk cari...tapi orang cakap berkesan 

So tak putus asa...google pulak...ramai pulak tu ada masalah yang sama T__T terharu ada geng..huahuahua ramai cakap lepas minum URAL beli dekat pamesi berkesan sangattttttt...so fikir esok lah beli sebab gugel pun dah lewat malam..manalah pamesi bukak....bertabahlah tahan sakit....pastu saja jalan jalan dekat dapor nak minum air bagi kurangkan sakit....terpandang atas kabinet dapur paket hijau hijau....kecik kan mata pikir...tak kan kot......tak kan URAL....pegi jalan dekat2 sebab takot kecewa...sekali betol URAL !! URAL ada dekat rumah !! alhamdulillah..happy sampai nak menanges huwaaaaa..hover kauuu..ye lahhh sakit sangat okay!! engkorangz tahu hape?? emo giler... :D 

sambil tahan airmata terharu laju menitis dipipi ku bancuh dengan air suam.....selawat bismillah...minum...alhamdulillah 10minit kemudian sakit tu hilang sampai ke harini dengan sepaket URAL saja ..ural ni dia lebih kepada cuci air kencing kita la...sakit tu sebab dah dijangkiti kuman..semuanya sebab kurang minum air...




NOOB gila sebab baru tau....itu lah pentingnya ilmu google..dulu malas carik..


so adik adik akak.....harap membantu ye...bagi adik adik yang takda penyakit ni meh nak bagitau PUNCA nya..so jangan dekati ye...

-Kurang Minum Air Putih
-Malas Mandi


okay itu semua iols ler tu -.- 


till then
xoxo
anis dah sihat alhamdulillah