Checklist Sebelum Bersalin

Haloo mommies...hihihi

kerap tak nampak entry i berlegar2 kebelakangan ni ?

well my drama baby sangat lah baik tiap-tiap malam,tidur nyenyak sampailah ke pagi..

and....tempahan VEIL KAHWIN dah tinggal sehelai dua je lagi...so tak busy sangat dah ;')


so..update kalini khas untuk my bestfriend dunia akhirat yang bakal melahirkan baby March ni..

i dulu pun blur jugak tauu...7bulan baru sibuk2 shopping barang baby..jeno tu semua dia cakap awal lagi lah..survey dulu lahh...end up kalut2 semua sampai banyak barang2 xbeli

1st things barang Mommy yang paling penting okay.Orang selalu sibuk barang baby je kan.


Checklist For Mommy

1.Breastpump 
i pakai brand SnowBear itupun kakak i punya..save duit ;p kalau korangz banyak duit,silalah pakai breastpump Medela yang quite expensive tu..hihi around RM1999 kot..selesa dan smooth je,penah pakai time dekat KPJ haritu.Maybe uolss rasa tak penting tapi bagi i breastpump tersangatlah penting.

2.BreastMilk Storage Pack
Untuk mommy simpan susu yang di pump tu..nak beli plastik boleh..nak beli botol pun boleh..ikut suka mommy2 yea..

3.Maternity Pad
Lepas bersalin haritu KPJ dah bekalkan pad..banyak jugak tapi xselesa sangat.So better korang beli siap2 banyak2 okay..kesahnyee bangun pagi tu after deliver malam,nurse kejut bangun ..turun je katil hahh macam air paip darah..penuh lantai..rasa bersalah sangat siap buat muka 20sen dekat nurse..dia senyum je cakap takpa..awak pegi cuci diri dulu..kesian dekat acik cleaner sebeno nye..

4.Nursing Pad
Hari ke 3 ke 4 gitu pas bersalin haruslan breast bengkak kan..susu melimpah2 keluar.Baju ni memang sentiasa basah.Korang boleh beli yang washable or disposable.But i prefer yang washable.Nasib baik kawan i tolong belikan time dekat hospital.Semua benda i tak prepare...hmm

5.Nursing Bra
Untuk keselesaan mommy time nak breastfeed baby..silalah sedia siap2 ye mommy..takde lah terkial2 nak bukak.

5.Stokin
Sila beli stokin yang tebal2 ye..sekali bulu2 pun xpe..jangan macam i..pakai stokin katun senipis alam..kihkih dahhh somi kena keluar beli stokin baru.Jaga la elok2 kaki tu jangan kasi masuk angin.Sakit oiii sakit2 badan.....

6.Kain batik
Ke orang sekarang dah tak pakai kain batik?sedia lah 2 3 helai..time nak mengurut kena pakai kain butik jugak ye dak?i pun takut nak pakai kain batik actually...takut bangun pagi kain batik hilang..kah kah kah

7.Barut / Bengkung
Untuk yang bersalin normal 2 3 hari lepas deliver dah boleh pakai bengkung..jaga perut awak ye sayang..prevention is better than cure bak kata omputih..hihi perut bukan senang nak turun kalau dah buncit T__T bersusah2 duhulu xpa..untuk yang bersalin czer tak boleh lah pakai bengkung lagi..sabo ye awak2..i faham perasaan enkorang..

8.Set Berpantang
Hmm pasal ni i macam tak setuju beli awal...sebab jamu or ubat2 minum tu xsesuai minum lagi kalau breastfeed baby..panas orang tua2 cakap..so ikut uolss..boleh je beli awal. takda la kalut2 kan..i haritu beli SET PANTANG ANUGERAH..okay la...orang cakap kalau nak kuruskan badan beli SET NONA ROGUY..i tak naik badan langsung so ambil set biasa je lah..hihi


apa lagi eh...itu je lah kot yang bagi i sangatlah penting untuk mommy to be get ready siap2 mengikut experience i


okbye.


My NadineRose
Lagi sehari my princess cukup 4month..how time flies ;')

6 comments:

  1. semua tu akak alhamdulillah sediakan, kecuali set berpantang sbb mak akak sediakan yg kg punye.. perghhh rs dia.. bau jamu satu rumah..yg kain batik byk gak akak beli, 5helai kot.. bengkung tu beli yg zig zag, sgt senang nk pakai..

    ReplyDelete
  2. Comil nya awak baby.. Kening cantik nya :)

    ReplyDelete
  3. really..how time flies...akak lama x check in sini smpi xtau pun anis dah ada baby...she's so comels...kiss2 banyak2...muahs

    ReplyDelete
  4. Comelnya babyy. The time sy nk jadi mommy nnt I'll make sure to come here again for the checklist hehe

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  6. okay.. dikton boleh gune checklist ni in future.. hai cikrose!

    ReplyDelete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^