Bengkak Susu

hi..baby tengah tido..laju2 type entry..hihi

tadi buka lemari makeup terpandang breastpump di suatu sudut yang dah berhabuk


jap nak cari tisu sebelum menaip..sedih kesahnyee



time nak deliver haritu nurse KPJ ada bagi satu surat suruh sign..dalam kesakitan aku pun sign...untuk full breastfeeding..so lepas je deliver diorang terus letak baby sebelah untuk direct feed..tapi awal2 lagi baby nadine dah macam refuse taknak..nurse cakap takpa..pujuk perlahan2..

lepas dah cuci bersih aku dengan baby..tolak masuk ward..tak sampai 10minit baby pun sampai letak sebelah katil..diorang suruh feed baby..nurse ajar cara2 yang betul nk breastfeed..biasalaaa 0 knowledge kann...

tapi baby still refuse...aku dah agak sebab breast jenis inverted nipple T__T nurse still pujuk nasihat...sebab diorang taknak baby hisap bottle langsung..banyak jugak nurse datang bagi semangat time tu T_T

susu pun biasalah sikit lah sangat..then baby hisap jugak tapi silap caranya sampai luka nipple..time dia bf aku tepaksa gigit sesuatu nak tahan sakit..Allah time tu terasa macam dihunus pedang...phewww pedih..tahan demi anak..

hari ke-4 baby kena admit sebab jaundice tinggi..time ni breast bengkak sesangat..baju ni 24hr basah lencun..i tak prepare pun breastpump or breastpad..so nurse bagi pinjam breastpump diorang..banyak nye lahhh susu sampai boleh katakan tiap masa penuh kalau pump.


bengkak susu berlarutan sampai lah hari ke 20 camtu..sakitnya sampai aku demam..time demam pn gigih pump jugak untuk baby..tapi tetap bengkak..dalam pantang tu aku demam ada la dalam 3 kali..orang cakap demam time pantang tak elok..kadang2 boleh bawa maut..ya Allah takut..

PETUA NAK HILANGKA BENGKAK SUSU
1.Boleh guna warm/cooler pad
2.Sikat breast perlahan-lahan guna sikat rambut
3.Urut breast
4.Pump sekerap mungkin


so esok tu pegi la klinik..jumpa doctor..perempuan dah berumur doctor ni..dia cakap memang bengkak sangat,lepastu rajin demam pulak..tak bagos..pakai warm pad pun tak jalan ;'( dia bagi petua lekapkan kobis dekat breast..ye ye i tahu kobis boleh susutkan susu..tapi dah tak tahan sakit..mom in law aku pun sediakan la kobis untuk kurangkan bengkak..sekali 2 kali je aku pakai pastu terus okay..


time demam tu baby dah dibagi susu formula T____T sebab stock susu dah habis..aku tak sempat pump sebab asyik tido sakit..kesian baby tak cukup susu


after few days memang dah sihat..breast pun macam tiba2 jer mengecut..try lah pump semula..ya Allah...setitik setitik keluar..berjam2 pump cuma dapat 1oz..sedih teramat tuhan saja tahu


google macam2 cara,,power pumping selang beberapa minit setiap jam..semalaman cuma dapat 2oz..pergi farmasi beli pil banyakkan susu..pil SOLARAY farmasis tu kasi..tapi tetap...makin sikit..
and yes tahu kenapa...sebab baby taknak bf langsung so ransangan untuk susu keluar xda walaupun pump setiap masa.try bagi baby df jugak..tapi menangis2 refuse..sedih teramat sebab aku full housewife tapi tak dapat bf baby..


kalau ada orang yang cakap..try la bagi baby bf...pujuk baby..ke saja2 taknak bf baby memang aku rasa nak tumbuk muka orang tu..diorang tak tahu apa kita dah buat ;'(

bila ada orang upload gambar stock susu memang automatic hati ni rasa macam dihiris2 sedihnya..betapa aku rindu nak pump susu banyak2 macam tu..

okay im start crying rite now.

bye.

 use to be workplace ;'( rinduuuu

1 comment:

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^