ALAHAN TIME PREGNANT ;')

hi..baru ada masa nak berblog ni haa

betol orang cakap..ada anak nak buat apa pun dah tak sempat

eh ke alasan semata-mata? kehkehkeh

actually im a happy mom walaupunnnnn anak i ni drama baby queen u know

sabo je lah layan dia..setakat sekarang belom ada sebarang penderaan..

kah kah

harini rasa terpanggil nak throwback kisah ALAHAN WAKTU PREGNANT

sebab apa tau..sebab banyak sangat friends dekat facebook yang tengah pregnant

wahhh iolss is so happy tau..ada yg tggu setahun 2 tahun...i know how they feel

and kebanyakan status diorang "morning sickness" "rindu nak makan banyak2"
"tak tahan muntah sakit kepala" we feel u bro...eh sis

Ramai yang tak tahu aku alahan sangattttttt lah terok time pregnant haritu sampai rasa down sesangat and kadang2 menanges tersedu2 macam takmo hidup..seee perangai drama queen aku turun ke anak :'p

sebelum sah positif pregnant aku mengalami KENCING TAK LAWAS yang sangat terok..and aku ada update entry dulu.tersangat lah terok sampai 2 or 3 kali pegi klinik check takot2 ada infection apa2..time tu doctor dah cakap "maybe u pregnant" "eh takkan kot..i baru lepas period je"
so berlarutan laaa walaupun dah makan ubat

lepas tu dah okay kencing tak lawas..aku start sakit perut macam GASTRIK..sakit sangat2 boleh dikatakan 24hrs aku sakit kecuali time tido..haaa gitu sakitnya..then try buat pregnancy test POSITIVE :')

Lepas tu tak boleh nak happy celebrate pun sebab perot aku still sakit...baring je lah..jumpa doctor dia cakap banyak angin..ala2 gastrik lah gitu..

after 3weeks camtu perut dah okay..yeayyyy tapi ku sangkakan panas hingga ke petang...rupanya2
morning sickness yang sangat lah teruk pula berganti..

Muntah setiap masa...sakit kepala ya amat setiap masa..time tu nasik musuh utama..bukan nasik je..apa2 saja aku tak lalu...macam2 cara aku google tapi semua tak jalan ;'(

PETUA HILANG MUNTAH (ni petua mulut2 orang je..)
1.Minum 100plus (non carbonat)
2.Makan Asam
3.Pagi2 bangun perlahan2 jangan mengejut terus
4.Perut jangan biar kosong langsung..sedia biskut setiap masa

Ramai yang cuba menjadi tapi bagi aku...apa pun tak jadi..tetapppp alah teruk

banyak yang aku tak boleh masa alahan tu
1.TAK BOLEH BAU SUAMI kihkih kesian jeno dia balik keja aku nyorok
2.BAU TUMIS OR MASAKAN GORENG2 TAK BOLEH LANGSUNG kesian jeno masak sendiri
3.TAK BOLEH NAIK KERETA LANGSUNG korang bayangkan balik Penang dari Teganu seksa
4.TAK BOLEH MAKAN NASI time ni ya Allah rindu dekat nasi sampai mimpi ;'(
5.TAK MAU BEDUNIA LANGSUNG..FACEBOOK WHATSAPP semua aku tak reply


Time ni la mencabar sangat kehidupan somi istri..suami tu manusia juga..dia boleh sabar tapi mood org pregnant ni tahu2 lah swing macam mana...tapi Jeno treat me like a princess ;'( terharuuu

time ni Jeno pun tak terurus langsung..which is i sangat lahhhh sedih rasa macam looser..mcm istri tak guna..gittew perasaannya

buka facebook tengok kawan2 yg sama pregnant tapi happy life..kesana kesini siap holiday lagi..aku??terperuk dalam bilik mcm kain buruk..huwaaaaaaa ;'(

time ni berat turun mendadak...sebelum pregnant berat 47 45 la paling ringan...time pregnant 40 43 je...kurus benor


orang cakap alaa...alah sekejap jer..nanti lepas 3bulan elok la..tiap detik aku menghitung hari..mengira waktu yg bagai tak berjalan langsung tik tok tik tok

MIRACLE
cukup 3bulan aku dah normal...Allah....time ni aku happy tersangat2 macam orang baru keluar tengok dunia..ya Allah macam nak menanges which is memang dh menanges gembira..drama queen sangat kan..hahaaaa

That time nasi 1 periuk pun aku tak cukup T__T nak makan manis2 24hr..jeno yang sayangkan bini ni hari2 balik keja wajib ada cadbury.kinder bueno,ice cream..kek coklat T___T

Sampai lah aku disyaki KENCING MANIS TIME PREGNANT tinggi pulak tu bacaan dia..hihihii

tapi tak terkejut pun kalau tengok cara makan aku ;'p





okay itu saja kisah aku yang panjang lebor...so nasihat aku untuk orang yang tengah alahan tu satu jer...TABAH,PASRAH DAN YG PALING PENTING BANYAK2 SABAR ok.

just pikir time will heal...ini la masa nak cuci dosa2 kecik kita and tak lama pun nak tanggung semua ni..2 or 3 month saja..jangan banyak merungut ye..kat luar sana ramaiiiiii sangat orang nak mengandung tapi tak dapat...ikhlas kan hati okay..bersyukur ;')


Time ni dah 7bulan..siap2 jalan2 KLCC semua..
tapiiii..perut tak nampak pun..
kecik benor...dah cukup bulan pun berat 54kg jer




Assalamualaikum

1 comment:

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^