Resepi Mee Goreng Basah/Berkuah Paling Mudah

Mee Goreng



hye..belog resepi kembali lagi...
ngeh ngeh ngeh..
ini mee goreng ye..bukan mee kuah..
aku ni sejenis manusia suka yang basah basah..
so terjadi lah mee goreng basah....basah kuyup ni..

nak resepi ke? 
macam biasa lahh...free jek..kutip pahala :p


Bahan-Bahan :
1.Mee kuning sebungkus (kalau makan sorang sikit cukup la)
2.Bawang Merah 4ulas (actually ikut suka..banyak nak masak..banyak la kuantiti)
3.Bawang Putih seulas
4.Cili kering (blend banyak ikut citarasa)
5.Daging or udang or Fishball or Fishcake (actually ikut suka korangz..takda pun takpa)
6.Tomato paste (brand apa pun takpa..sikit pun cukup
7.Sos cili
8.Kicap
9.Garam/Gula/Kiub Pati ayam..nak masukkan ajinamoto pun boleh
10.Sayur sawi / taugeh / buah tomato (bagi yang makan sayor la..)
11.Telur 2biji

Cara-Cara : 
1.Blend bawang merah dan bawang putih dengan sedikit air..tumis didalam kuali sampai wangi

2.Masukkan cili kering yang dah di blend..nak guna cili boh pun boleh juga..kacau sampai pecah minyak..

3.Masukkan cili sos...garam dan sedikit gula...kiub pati ayam dan kicap...

4.Masukkan tomato paste...(tak ada pun xpa..tapi rasa sedap sikit kalau masukkan)

5.Masukkan air..banyakkk pun takpa macam nak buat sup..

6.Masukkan daging or apa-apa bahan yang nak dan biar mendidih..

7.Bila dah rasa okay cukup gula garam semua...pecah kan 2 biji telur kedalam kuah...kacau dan biarkan telur pecah (jangan biar berketul sebab nak likatkan kuah) 

8.Masukkan tomato yang di potong-potong (taknak xpa...)

9.Masukkan sayor...

10.Masukkan mee yang dah di basuh dan gaul semua biar sebati...

11.SIAP !! terus makan panas-panas sebab kuah yang banyakkkk tu akan hilang sekelip mata diserap oleh mee...so makan lahh terus ye :p 


Kasi close up...
sedap wehhh....bertambah semua makan!
sumpah tak tipu...


#hmmmm camera henpon gua makin teruk quality..
#nak suruh tukar ipong kot! aiyaaaaaa


till then
xoxo
masterchef anis musim ke-2




14 comments:

  1. dikton xmkn mee kuning.. lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. abes ko mkn mee color apa dikton?pink ? ahahaha

      Delete
  2. perghhh ni betul2 mee goreng basah kaw2
    banjiroooo hahahaha
    k.el pun suka mkn mee goreng basah2..sedap2

    ReplyDelete
  3. Maf bertanya tomato paste to ap????

    ReplyDelete
  4. nampokk sedapp jeerr .. nk try buat la ,, hihi

    ReplyDelete
  5. Waaa. . . . Nk try lh. . . Msti nyum nyum ne. . . . . Nk buat untk juadah brbuka. . . Makaseh akak :)

    ReplyDelete
  6. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    ReplyDelete
  7. Ish2...mknn ni la pling sedap & berzat

    ReplyDelete
  8. aq nak cuba dulu lah..

    ReplyDelete
  9. sedap je nmpak , jemput ke blog sy
    http://www.marleena00.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Sedapnya. Jemputlah ke blog saya, saya orang baru dlm dunia blog
    http://www.mamapaparea.blogspot.com/

    ReplyDelete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^