Masalah Kencing Kotor (Urine Infection)

goshhh...sakit woihh kalau datang sakit macam ni...

or else kita sebut masalah kencing tak lawas pun ye jugak..

duluuuuuuu...ye dulu masa iols sekolah rendah..selalu sangat ada masalah kencing kotor..

see kecik kecik dah ada malasah wanita ..how sad :'( 

kesimpulan dekat sini bila dah buat research and tanya tanya orang tua tua jiran jiran and lastly encik google so dapat beberapa punca dan cara nak atasi ...

aku kalau terkena penyakit ni sikit pun tak terkejut sebab aku dari kecik susahhhh sangat minum air..tambah tambah air putih...kadang kadang lupa minum air...terok nya! lepas tu malas mandi..now dah la panas haba semacam..kannnnn...


Simptom :
Rasa nak buang air kecil tapi bila masuk toilet sikit sangat yang keluar...bila keluar rasa macam nak masuk balik toilet..tapi setitik setitik gitu aje...ok perasaan itu sangat seksa T__T orang yang penah rasa tahu la...

Kadang kadang bila buang air kecil rasa sakit...sakit tu tak tahu nak explain camna -.- 

lepas tu boleh jadi jugak sakit dekat kawasan bawah perut....orang cakap apa,kawasan peranakan ? 

kadang kadang berlarutan sampai berjam jam...duduk salah..berdiri salah....


Cara Atasi : 
Dari dulu kalau ngadu dekat emak " mak...sakit......." mak dah tahu..macam biasa dia dah ada ubat tersedia dalam fridge...ubat air yang dalam botol tu..POTASSIUM (rasa dia macam air asam) so takda la geli sangat nak makan ubat..ahahah hoihh makan ubat pun gelii 

Dalam masa yang sama selalu jugak minum AIR BARLI panas...usaha kan..sedap pun sedap...bagi hilang panas dalam badan orang kata..

Now bila dah besar ni macam dah takda effect pulak....tanya habis kawan kawan...ada yang suruh try KEMBANG SEMANGKUK...apa entahhhhhhh...tak kenal mulalah malas nk cari...tapi orang cakap berkesan 

So tak putus asa...google pulak...ramai pulak tu ada masalah yang sama T__T terharu ada geng..huahuahua ramai cakap lepas minum URAL beli dekat pamesi berkesan sangattttttt...so fikir esok lah beli sebab gugel pun dah lewat malam..manalah pamesi bukak....bertabahlah tahan sakit....pastu saja jalan jalan dekat dapor nak minum air bagi kurangkan sakit....terpandang atas kabinet dapur paket hijau hijau....kecik kan mata pikir...tak kan kot......tak kan URAL....pegi jalan dekat2 sebab takot kecewa...sekali betol URAL !! URAL ada dekat rumah !! alhamdulillah..happy sampai nak menanges huwaaaaa..hover kauuu..ye lahhh sakit sangat okay!! engkorangz tahu hape?? emo giler... :D 

sambil tahan airmata terharu laju menitis dipipi ku bancuh dengan air suam.....selawat bismillah...minum...alhamdulillah 10minit kemudian sakit tu hilang sampai ke harini dengan sepaket URAL saja ..ural ni dia lebih kepada cuci air kencing kita la...sakit tu sebab dah dijangkiti kuman..semuanya sebab kurang minum air...




NOOB gila sebab baru tau....itu lah pentingnya ilmu google..dulu malas carik..


so adik adik akak.....harap membantu ye...bagi adik adik yang takda penyakit ni meh nak bagitau PUNCA nya..so jangan dekati ye...

-Kurang Minum Air Putih
-Malas Mandi


okay itu semua iols ler tu -.- 


till then
xoxo
anis dah sihat alhamdulillah 


16 comments:

  1. oh baru tahu yang malas mandi juga boleh mendapat kencing tak lawas

    ReplyDelete
  2. aah..doc cakap kurang mandi jadi panas dlm badan :)

    ReplyDelete
  3. Hihihihi....Malas Mandi sebenarnya, tak akan menyebabkan jangkitan saluran kencing ( kencing kotor). Punca sebenarnya ialah:

    1- Kurang air dlm badan ( kurang minum). Badan kalau panas demam yg teruk, mmg boleh menyebabkan dehydration, dan dehydration mmg boleh menyebabkan kencing kotor. Kalau just malas mandi, tapi tak demam tinggi, tak kena nya kencing kotor ni :)

    2- Suka tahan kencing

    Mmg utk lawaskan kencing tu, kena ambil Ural ..ataupun minum Potassium citrate yg masam tu :) Tapi kalau dah 2 -3 hari simptom tak reda, check dgn doktor...sesetengah case kena ambil antibiotic, sebab risau risiko jangkitan boleh menular naik ke kidney.

    ReplyDelete
    Replies
    1. weeeeeee thankyouu doc!! eheeee thanks for goooooood info ^__^

      Delete
  4. org baru kawen mmg cpt kena nis.

    sensored sikit eh ni.
    nak lagi bila lps bersama suami.

    lya lps kena kencing ktr, ade tanda preggy.
    hehe
    xlame lg turn nis ni.
    insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekeeee....ingt anis sorg jek..huhu inshallah,nak baby jugak mcm lyaa...amek turn...hihihi

      Delete
  5. asal malas mandi ni
    ucuk lah hahahah
    ms peknen je k.el ada penyakit ni
    so nti nak try lah lau pi checkup perut
    nak mnm ural ni dulu hehehe
    so nti doc cek xde mslh air kencing kotor
    lalala thx for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas mandi dari kecik2 tapi always wangi :D sama2 lah kita men ural kan diri...eheeeee

      Delete
  6. air putih xsuke minum sbb xsedap, tawar!

    bkn xsuke mandi, tp jimat air.. -_-

    ReplyDelete
  7. klau xde rasa sakit tapi rasa gatal dkt bhgian bawah tu simptom jgk ke?? sy risau la org belum kawin pun ada yg kena ke?? pleess rply..

    ReplyDelete
  8. Add on words.. jgn amik mudah kencing kotor ni.. sy baru kena tadi.. siap campur darah lg. Mmg drh sungguh n terlalu sakit..menangis ms kencing 😭.. doc suspect batu krg.. sminggu consume URL, ubt pch batu karang kecil, thn sakit n antbtk..

    ReplyDelete
  9. aritu pas bersalin pnh kne skli...mse wat test mmg da teruk sgt...sbb slme ni biar je....pepagi buta kau...gi spital....nk bjalan pn xbleh...kne la hubby dukung...pastu dokter bg injection...and ubat2 an...pastu masukkn ubat kt vagina...hurmm 2hri da ok da..sakit sikit2 je....xtw la ape pyebabnye...nk kate kn tnda2 kt atas mcm xde...mgkin sbb baru pas bersalin...risiko mmg tggi...

    ReplyDelete
  10. Nk tny kencing kotor nie ade effect x blh mengandung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh xde pulak dgr smpai xbole pregnant..sbb tanda2 pregnant pn kencing tak lawas jgk

      Delete
  11. hi i baru kena urine infection. sakit gila , n boleh tnya x, ur vaginal kua any liquid x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xda pulak..cuma sakit time nak buang air kecik je..pegi jmpa doc pun bg yg dh kawen benda 1st dia tnya pregnant x..then check urine mmg kotor..so dia akan bg antibiotik n ural

      Delete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^