Makeup Simple Cara Saya

makeup and me tak dapat dipisahkan...

masuk harini dah seminggu me tak bermekap! ohh noooo :'(

ingat tak universal studio punya pasal..muka yg sedia burn ni makin burn!

so me ambik tindakan pakai sesuatu produk yang dikatakan terlajak laris ni..

mengelupas and bedak pun takleh pakai!! can u imagine mewithout mekap??

arghhhh disaster....takpa me sabar.nak chantekkk punya pasal..betapa lah dalam rumah sat..


so lepas gian bermekap,me update entry about makeup!


here we GO !

STEP 1
CONCEALER 
digunakan untuk menutup cela..bukan  celaka ye..ahakss
pakai bawah mata (tap tap sikit je lembut2 bawah tu..gua guna jari je)
untuk cover eyebag katanya...
ermmm SEPHORA ni  gua pakai tak best sgt ahh..
befo nih pakai macam2 gak..tapi suka ELIANTO lagi..
so better korangz cari elianto..



STEP 2
FOUNDATION FARMASI
entah kali ke berapa gua nak mention gua pengguna tegar foundation nih
effect dia muka korangz jadi flawless hokeyy..
sapu guna brush..lagi okay dari sapu guna span :) 
pecaya la cakap amatur macam saya :p 


STEP 3

COMPACT POWDER PIXY 
cilok dari google..hihi
sapa yang guna bedak nih?
best kan?orang yang pakai je yang faham betapa bestnya bedak nih!
seriusly gua tak boleh pakai MIYAMI..entah kenapa..
bila pakai jadi tompok tompok muka tuh ! 



STEP 4
LOOSE POWDER ELIANTO
just tap tap bawah mata sikit sikit je....
mana mana brand pun okay ja gua rasa :) 



STEP 5
EYE BASED INGLOT
hmmmm nak explain pun aku tak paham sangat..
ahahahah
alaa sebelum pakai eye shadow pakai ahhh eye makeup based ni dulu...
eheeeee tap tap sikit udah lee....



STEP 6
EYE SHADOW INGLOT 
okay nama pun simple and daily mekap kan..
so korangz boleh laa base kan dia dengan light colour dulu...
then dark brown sapu hujung mata sikit...kasi secukup rasa :p 
jangan over ehhh.....less is more ^_^



STEP 7
EYE LINER INGLOT
okay lupa nak ambik gambo...befo tuh lukis kening dulu eh...
untuk kening gua guna eye brow AVON dark brown je...
besttttt ever AVON punya eye brow & eyeliner..

okay...actually kenapa entah pegi beli eye liner inglot nih..
dah la mahal kemain...almost 70 kot..tak ingat..
ermmm not recommend..tak best!


TADAAAA....
EYELINER MAYBELLINE
liquid eyeliner..hujung dia tajammmm halussssss
sumpah best!!
RM18 je....



STEP 8
BLUSHER INGLOT
untuk kulit suam suam kuku macam kita nih elok lah pakai color yang macam ni..
tak pinkish sangat..tak red red sangat..
so bila pakai dekat pipi nih nampak natural gittew..
sumpah best blusher nih..mahal sikit la..eheeee



STEP 9
LIPSTIK MAYBELLINE
okay last step..gincu lahh...
dah kawin ni nak lah jugak pakai merah ang ang kan..
dah beli yang ni....dah try...bila balik rumah tak merah sangat lahh...
but okay laa......lembap lembap gitu...



LAST STEP
loose powder yang korangz pakai tadi sapu lah guna brush ye..jangan biar pulakk..
ahaksss
then pakai lens....pakai lah eye lashes...
pastikan kena dengan tempat eh....
iollss suka bulu mata pelesu nih....ahakss 



ini lah simple makeup dari iollss.....
nakkk jugak tepek muka seniri...
nama pun simple makeup..
simple lah ni !! 






till then 
xoxo 















16 comments:

  1. Akk da tak pakai mekap da.... Kaler lipstick tu cantik...

    ReplyDelete
  2. simple but still pretty.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom singgah blog saya....www.almaroses.blogspot.com

      Delete
  3. Simple tapi cantikla Anis :)

    ReplyDelete
  4. comel...akak ni klu dh start mekap, mmg payahla dik oi... berejam jdnya..

    ReplyDelete
  5. jom singgah blog me.......wwww.almaroses.bligspot.com

    ReplyDelete
  6. eyeliner ein selalu gune yg pensil je.. xreti betui gune yg liquid nie..

    ReplyDelete
  7. anis mmg cantik...suke tgk makeup2 anis

    ReplyDelete
  8. rajinye mekap2 :)

    jom join
    http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

    ReplyDelete
  9. cantik tapi simple2 pun barang juga mende nak tepek tu
    hehe

    apapun yang penting result tantik meletop

    ReplyDelete
  10. min ak pakai produk kosmetik *** malah jerawatan, mau tampil cantik eh malah kayak gini. mau pakai produk apapun gak mau ilang nyerah deh akhirnya pakai cara alami buat perawatan wajah lebih aman

    ReplyDelete
  11. tengs y..
    Artikelnya menarik n moga membantu juga buat pembaca yg lainnya
    oya klo untuk kaos kaki muslimah saat ini sperti apa y..

    ReplyDelete
  12. cantiknya mekap..lipstik warna bibir..suka Zaty tengok..=)

    ReplyDelete
  13. makasih ya atas tipsnya jadi makin tau tentang cara memakai make up..
    oya kalau untuk tang pabrik kaos kaki tanya saja ke kaos kaki muslimah selutut yang koleksinya lengakap

    ReplyDelete
  14. thanks ya, isi artikelnya keren.
    bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
    oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki muslimah selutut grosir..
    Trims :)

    ReplyDelete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^