Resepi : PUDING TRIFFLE SIMPLE & SEDAP !!

Kepada para pengunjung sekalian,
belog ini akan bertukar rupa kepada belog resepi....
entry ni je lah......

dekat office aku ni suka buat makan makan...
makannnn je lahh keja kami..
aku ni tiap tiap bulan takda benda lain spaghetti je lahhh
sampai semua dah cop muka aku muka spaghetti -.-

so kali ni aku taknak buat spaghetti dah !!
fikir fikir fikir...........
tadaaaaaaaa...dah berapa tahun aku teringinnnn sangat buat
tapi tak kesampaian...
so kali ni aku bertekad nak buat..balik keja shopping sorang2 dekat minimarket..



Tadaaaaaa...siap dah !

macam nak menanges air mata darah haku...
kenapa?sebab aku sangat takda bakat nak mem bakers nih T__T
puding caramel,cheese cake,semua nak muntah aku buat..
tiba tiba yang ni jadi..
licin.....

banyak ni je lah bawak pegi office....
nasib baik takda yang complain 
complain siap !! ekekeke 

BAHAN BAHAN : 
Cake Swiss Roll (Cake Span Pandan pun boleh)
Tepung Kastard
Susu Cair (Ideal)
Gula Pasir 
Buah Koktel (Buah potong2 sniri lagi best) 
Kristal Jelly (strawberry)

CARA CARA :
1.Potong cake kecik kecik susun bawah bekas kasi padat rapat sendat ! 
   Actually nak potong macam mana pun ikut selera je...


2.Ambil bekas lain untuk bancuh tepung kastard.Guna tiga camcam tepung je..
 (kasi melimpah ruah la camca tu..banyakk pun takpa kot) 
 Masukkan susu cair 1 tin,pastu masukkan air kosong sukat 1 tin susu tu..
 gula 2 atau 3 camca..kalo suka lagi manis lagi banyak gula..pastu potong kaki! 
Dah kacau hancur gula tu ,letak atas api perlahan je,kacau jangan tinggal langsung.
Nanti berketul ketul haaa i taknak bertanggungjawab..dah kacau sampai dia likat pekat melekat..
tuang atas cake swiss roll tadi..tinggal je dulu biar dia sejuk and keras.


3.Susun buah koktel atas tepung kastard tadi,tekan tekan biar dia tenggelam sikit..rugii sangat tak fikir awal awal,kalau tak boleh beli strawberry kee.....kiwi keee....peach kee...cantik je nampak.Tapi buah koktel pun boleh lahhhhh...


4.Pastu kita buat kristal jelly pulak...masuk je sebungkus terus kristal tu,masuk 2 gelas air.
Kacau sampai dia hancur pastu masak atas api.Api kecik je..kacau perlahan lahan sampai rasa macam nak sebati gitu...(sebenarnya aku pun taktau apa motif letak atas api lamalama) ekeke 

5.Tuang guna senduk ye atas tepung kastard tadi...slow slow je....

6.SIAP !!! pergi simpan dalam peti sejuk dulu.

7.Snap gambo pastu makan dengan lahapnya...ekekek 


till then
aniswany 


6 comments:

  1. maseh kak ton share resipi.. rajin t dikton wat plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 adik ton...rajin2 kan la diri masak..ckp nak kawen! haha

      Delete
  2. hahahaha potong kaki masuk dlm steps jugak eyh? adoiyaaa,,, sempat lagi. leh try wat utk open house ni
    <--sbab die ni pndai mkn je. skrg kna blaja2 buat la plak sbab dah abes blaja. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus bab potong kaki tu sbb kena bepesan2 kann..dpt pnyakit kita xtanggung..hikhik


      jommm blaja masak.pastu boleh kawenn...eh tetiba :D

      Delete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^