Kerna Terpaksa...





hye uolss..sekarang ni banyak orang share gambo nih dekat pesbuk kan ?
bila tengok rasa tersentap jugok..tapi sekali lagi tengok diri sendiri rasa tak je...

mana satu aku eh ? tak da dalam senarai di atas kot..tengah2.. (bagi sedap hati seniri)

seriusly tiap kali aku tengok TV program HIJABISTA tu..yg ada 4 orang host tu aku rasa sikit geli..
sorry to say la...host dia punya dress up,lenggok cakap,over nauu....ini patutnya program untuk muslimah kan...tapi macam ada sikit slack la...tapi kalau SAFIYYA okay..aku suka.Host pun sopan jek !

ye ye...aku tau la tu program fashionista..aku pun suka berpesyen what..suka gila !
tapi...ye lahh,bila dah macam over gitu...hmm entah lah..



Sekarang nih sapa yg takda account instagram.Semua ada...makcik tipah belakang umah pun ada kau..jangan main main...
pastu aku tengok ada baaaanyakk sgt ustazah dalam tuh.Slalu artis lah kena..Pantang silap upload sikit,berjuta komen haa....cakap elok takpa,tapi aku yang baca pun sakit hati..nak nasihat boleh,tapi jangan mengaibkan :") suatu ketika dulu aku penah kena.So aku tau apa rasa dia...dari ada niat nak berubah terus tak jadi...ingat,lidah tu kena jaga..

dulu ye lah..time jahil dulu aurat taknak tutup.Hukum tu tau tapi buat buat bodoh..jahil kan...
perkataan jahil perlu diulang ulang supaya diri nampak innocent..kehkehkeh 

abah mak ni marah laaa camna pun,ketegaq.. (degil nak mampos) mak cakap dah kalau hari hari buat dosa titik hitam tu dh tutup semua hati kita ni..camna nak berubah..hati keras..

lepas tu sronok sgt tgk org istiqamah pakai tudung,rasa macam wahhh hebatnya korangzzz...
doa la dalam hati nak jugak pakai tudung taknak bukak2 dah...lama jugak ah doa..doa tak ambik tindakan sebenarnya tak makbul jugak kan T__T tapi Allah lebih tahu...sebaik baik perancang..

Lepas tu dah start trend shawl yg cantik cantik..aku start pakai sebab shawl cantik.. (berpesyen)
tapi lebih pakai dari tak pakai kan...lepas dah pakai tu malu malu nak bukak balik..sebab takut orang mengata...tapi manusia kan..khilaf..tergelincir jugak sekali tu..pastu kena tegur dengan kawan pesbuk..
mulut ya ampun...bisa T___T aku jadi benci.benci kena aib macam tu.jahil......sampai hati ni rasa geram sangat nak dengar nasihat dah.so kalau nak nasihat org jangan lah sarcasm,atau menghentam..tak membantu diorangz punn...tengok diri sendiri dulu.elok ke tidakkk

Pastu muhasabah diri...fikir dosa yg dah banyak...alhamdulillah...terpaksa pun terpaksa lah...

sebab aku percaya...

dari terpaksa jadi terbiasa..bila dah terbiasa betulkan niat cari keikhlasan :)



ye kawan saya ni dah istiqamah bertudung..sila tepuk tangan semua...
sepanjang berkawan tak pernah paksa dia,xpernah sarcasm bab nih..
dia sendiri dah rasa nak berubah..alhamdulillah..sejuk perut aku..
eh tetiba..kahkahkah 




p/s : kita kalau nampak orang tu jahat ke sexy ke,
xyah lah judge..doa je lah dia dapat hidayah :) 
boleh ke tidak ?? 




till then
xoxo
ustazah hanis 
:D 


21 comments:

  1. betul tu anis...kadang2 geram tgk mana2 blog ke..twitter ke...fb ke...even youtube pun ramai komen macam xde otak....cakap pakai sedap mulut je...sabar je la..moga2 diberi hidayah kat diorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang rasa diorang suci xda dosa...gitu la jadinya :)

      Delete
  2. Buat apa pun yg penting niat tapi jgnlah pulak buat benda jahat niat baik...hehehee...

    Comey apa pakai tudung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..ye niat haruslah baik :D

      thank you !

      Delete
  3. stuju tu..tak kenan tgk yg hijabista..mcm over je gayanya..huhuhu

    ReplyDelete
  4. hi anis..betul tu...yg past tu past la kan...kita dulu jahil..bila dah sedar, takut dosa, sama2 la istiqamah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep!istiqamah...inshallah :)

      Delete
  5. ade jgk kwn yg free hair,,kite just doakan je..takde nak perli2 bagai..hidayah tu hak Allah swt...klu Dia nak bagi,,Dia akan bagi..kunfa ya kun...dan jgk,,kdg2 yg free hair ni suke wt hal sndiri je..tak mcm yg bertudung...tapi mengata orang no 1...dan yg paling penting mmg tak suke tgk hijabista sgt! dah melalut dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol!!kdg2 tgk yg free hair ni prngai lg baik dr bertudung.best sgt kwn dgn diorg..cuma doakan diorg dpt hidayah je :)

      haha hijabista melalut!that sooo true

      Delete
  6. Kita doakan yang terbaik buat mereka dan juga diri kita.. sebab kita jugak tak sempurna

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshallah :) doakan yg terbaik ^_^

      Delete
  7. haha..
    samoler x braper berkenan tgk hijabista..
    pngacara n dress mcm x kene..
    rasanyer ok lg safiyya tv9..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannz...harap2 la diorg tukar pengisian cita tu ^_^

      Delete
  8. smpi skang akak menyampah gile dgn treng turban.. maaf la ye..


    insyaAllah anis boleh...

    hidup anis!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkih..
      nasib baik muka anis xssuai berturban jek!

      hidup akak tina!!

      Delete
  9. aah betul tu sape lahkita nak judge pada seseorg tu
    diri kita pun kdg2 ada yg xbetul
    kita hya dpt berdoa yg terbaik je
    cantek kwn anis tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betol! nk tuding jari dkt org tgk diri sniri dulu ^_^

      Delete
  10. dikton sentap sbb still on and off... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakton doakan dikton ye..kakton paham je mcmmana sshnya nk berubah :)

      *dari terpaksa jadi terbiasa..bila dah terbiasa betulkan niat cari keikhlasan :) (cara ni la kakton guna utk berubah,blh try kalau nak)

      Delete
  11. betul itu anis..siapalah kita nk judge seseorang itu.
    dua2 cantek

    ReplyDelete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^