Macaroni Cheese Homemade :))

monday sicknessss =,='

untuk mengurangkan sickness di hari monday..hamboii ayat
haku baik hati nak share resepi macaroni cheese homemade
sebab ada yang tanya haritu kannnn...
meh belajar dengan saya Chef Hanis :))


Bahan-Bahan :
Macaroni (aku pilih elbow)
Sos spaghetti (brand Kimball terbaikk)
Sos Cili
Lada Sulah
Mushroom (butang potong kecil2)
Daging Cincang 
Bawang holland & Bawang Putih
Chesdale 
Mozarella Cheese

Cara-Cara :
1) Rebus macaroni (jangan lama sangat,jangan lembik sangat)
toskan letak tepi dulu 

2)Goreng daging cincang sampai garing,masukkan bawang holland/Putih di potong dadu.Bila dah wangi or garing masukkan sos spaghetti,sos cili,lada sulah,garam,mushroom.
Kuantiti ikut lah,sesedap rasa lidah sniri yea :) 

3)Guna bekas macam anis guna ni,sebab nak masukkan dalam oven.Sapu sikit marjerin dekat bawah n keliling bekas.Lapisan paling bawah letak macaroni,atas dia letak sos yang dah masak,lapik dengan chesdale then ulang lagi sampai penuh lahh..kira akan jadi banyak lapisan yg sama :) 

4)Then untuk lapisan paling atas tabur mozarella cheese ikut suka tekak masing2 :)
Bakar dalam oven 15minit macam tu sebab just nak cairkan cheese..
tadaaaaa siap :)) 




phewww,susah jugak nak listkan resepi nihh..berjam2 nak karang ayat :p 
actually macaroni cheese ni lain sikit resepi dia,nak wat sos putih xpandai,pastu bila siap sapa pun xmo makan..hukhuk then wat lah resepi ikut selera tekak sniri,tetiba sedap pulak..hihihi ....cer try :))


24 comments:

  1. anak tekak akak dah menari2 dah ni tengok resepi anis buat nih...nyums!

    ReplyDelete
  2. Huhu... Sedapnya, macam nak buat gak. Thanks Anis kerana berkongsi info :)

    ReplyDelete
  3. Asma: akak...try la wat utk abg apis..mkn sekali mesti nak lagi..haha

    ReplyDelete
  4. MizzTina: dapppppp sangat :p

    ReplyDelete
  5. Fizanolie: try akak jgn x try..hihi

    ReplyDelete
  6. aduhai...nasib baik dah kenyang...bole la try malam kang plak...kuikuikui

    ReplyDelete
  7. o'gosh: try akak...pastu mkn panas2 depan tv..nikmat sgguh :p

    ReplyDelete
  8. anisssss best niii. nak cuba nak cuba. sedapppppp. esok nak g beli bahan nye dah. hikhik

    ReplyDelete
  9. Cik Nana :buat nnti upload ye nk tgk..hihihi

    ReplyDelete
  10. dapat tau resepi pun,,,x reti rasanya nk buat.....hehe...

    hanya boleh terliur tgok gmbr je la....

    ReplyDelete
  11. akak wani.... wat kan utk adik ein leh? pleaseeeeee

    *sambil kenyit2 mata*

    ReplyDelete
  12. shahrazali:alaaaa..try la buat....manatau blh msk utk isteri nnti :p

    ReplyDelete
  13. ein:hahaha haipp..msk sniri.dh pandai msk bole kawen :p

    ReplyDelete
  14. sedap ni sedappppp :P

    ReplyDelete
  15. Cik F : dapppp.....hihi

    ReplyDelete
  16. awat hg x penah jamu aku pun makaroni ni?? :(

    ReplyDelete
  17. azalia:meh umah kita masak utk awak :)

    ReplyDelete
  18. osu:time tu aku reti msk soto jaa..haha

    ReplyDelete
  19. sabet la pun...hehehe

    ReplyDelete
  20. kite dtg tengok resipi sini sbb cik nana yg suruh..huhu.

    tengs tau! love macaroni

    ReplyDelete
  21. misz aisya : waaaaa..ada org promote blog kite..hihi

    welcome!and thanks sudi datang :)

    ReplyDelete
  22. too gooodddd yum yum

    ReplyDelete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^