tajuk nanti-nanti aku pikir.takda idea =='

orang tua2 slalu cakap
dah terjatuh,baru nak terngadah.
hah mmg sesuai sgt lah dgn budak tu..
budak mana?tuu yg ada banyak jerawat kt dahi tu.

dulu boleh la,dengar org merungut melalak naek jerawat
aku bole je gigit kuku sambil men pesbuk.
orang tengah gigih picit jerawat depan cermin
aku tgk cermin tempek bedak tambah make up
org lari2 beli produk nk bg kulit flawless
aku plak,just biar air semayang je cantik kan kulit.tipu

skang bila dh critical cmnih,baru tehegeh2 google produk
pegi farmasi tanya ubat,cita panjang lebar kt dak pompuan tuh sambil nanges sedu2
ajak kakak pegi pakar kulit
tapi kalau pegi pun doctor tu gelak sampai jatuh krusi kot
jerawat kecik kat dahi ja pun :(

since aku start jadi gadis2 2taun lepas,puii.makeup tu perkara wajib
kdg2 balik shoot penat tros tido sampai pagi,bayang bapa kilo foundation diorg makeup
aku pakai bejam2.kdg2 aku guna wet tissue ja.pemalas kalah unta padang pasir

aku plg malas nk jaga muka,krim malam pun sebulan sekali susah nk pakai
lotion apa jadah pun aku tak penah pakai.
maybe sebab aku xpena ada masalah kulit.
tapiiii..ku sangka kan panas hingga ke petang,
rupanya ribut taufan elnino di tengah hari..hukhuk

dh umo 24 tahun ni baru aku start buat semua yg aku patut buat since aku period 10tahun lepas n_n
(mesti semua tgh kira umo brapa aku period)kikhkih

12jam kt opis :
aku start cuci muka time solat which is dulu aku just buang makeup guna tisu basah.

malam lepas mandi :
sapu tomato dekat muka.haa mak jgn tanya lah kalo tomato dlm fridge tu semua kosong bahagian dlm.harhar gelak jahat
serius best,lepas cuci tegang muka mak nokk.

malam sebelom tido :
cuci muka bersih2,pakai krim malam then tido senyum2 mimpi jenon.hikhik

everyday wajib :
minum banyak air mineral.aku plg susah minum air.sangat2 susah..
sekarang aku paksa diri biar la 2 minit skali aku pg toilet.xpa aku relaa..

tengah mencari :
aku tgh cari vitamin yg okay untuk kulit or collegen utk dalaman.
pilihan aku skang Cocoa Collegen,tp still nk cari yang terbaik.
boleh bagi cadangan?tolong ah sket..nak cantik mcm awok2 jugak..heuheu ^_^

pheww..entry terpanjang tahun ni.dulu entry pnjg2 3taun lepas je time2 frust putus cinta.hikhik

saja tepek muka sendiri.penyeri entry bak kata orang2 =D

yang benar,
anis yg nak cantik balik n__n

47 comments:

  1. same laa.. xpenah kesah psl jerawat..
    n smpai skang xkesah sgt psl jerawat ..yela.. bkn nk pegy photoshoot cm dye kan.. ekeke

    btw. kite period pade umur yg samelahh (kantoi duk kire umur td..haha)

    ReplyDelete
  2. yeayyy finally anis buat jugak petua tepek tomato kat muka tuh haha goodjod anis! sila beli vit.c, die amik masa jugak nak flawless kan muka, tapi ok la, at least takde ah arini makan, esok muka macam nora danish kihkih cocoa collegen? mcm penah dengar..sendayu tinggi eh?

    ReplyDelete
  3. chikova : ececeyy,padahal kulit dia dh flawless.jelesss tau :(

    #hikhik form2 bru period,tu lambat matured =D

    ReplyDelete
  4. Asma : haaaa anis ikot semua tips2 akak bg.hihi tambah2 plak tomato free je kan,apa lagii...haha

    #cocoa collegen bkn sendayu tinggi nye.pemes gak ah skang ni..

    ReplyDelete
  5. er..tadi kire juga masa umur period tu..same tak dgn Jay??eh..bile masa Jay period??hahaha..alah..dulu Jay pun same juga..lepas show malas nak cuci..guna tisu basah je..but alhamdulillah muka Jay tak penah ada jerawat yg teruk..hehe..

    ReplyDelete
  6. anis yg sentiasa gojes... for sure cepat je jerawat tu vamooosshh...

    ReplyDelete
  7. same situation. bile dah nak start masuk 20 nikan. barulah sedar pasal muka nak cantik. hikhikhik. :)

    ReplyDelete
  8. samalah kita..saya paling malas nak jaga muka.Alhamdulillah nasib baik muka ok lagi :)

    ReplyDelete
  9. benci laa pimples ! hahhaa !

    ReplyDelete
  10. haha..naik jerawat tu pasai dah meroyan nak kawen kot....sabaq no...dah kawen nnt ilang la...akak dulu lagi teruk dari anis tau...silalah percaya..anyway, sila maintainkan rutin baru tu ye....(kalau rasa nak confident jelita sepanjang hayat....hehe)

    ReplyDelete
  11. Jay : kalo jay period jgk hah jom pegi tuka jantina.haha =D

    ReplyDelete
  12. Hanis MY : hopefully lah sentiasa gojes kan =D thanks btw

    ReplyDelete
  13. piika : kann pastu nyesal knpa la xsedar awal2 dulu =D

    ReplyDelete
  14. Liza Razak : nasib awak baik..hukhuk

    ReplyDelete
  15. teha : benci sgt.huhuuhu

    ReplyDelete
  16. O'gosh : tgh sabaq la ni kak...huhu
    skang tgh merajinkan diri istiqamah dgn benda baru ni.doa2 kan lah yea =D

    ReplyDelete
  17. dear, kita sama.. hade mak kesah hal jerawat.. tp org yg tgk kesah sbb spesis muka kurang ada jerawat..

    yg tomato tu br nk berjinak² merpati..hewhew

    ReplyDelete
  18. mizzkechique : haihh org sekeliling rajin tego..troknye muka..teroknyaa.cmna x ssh hati.huuu

    #try lah tomato tuh,serius best !

    ReplyDelete
  19. Saya smpai skrang pun masih belum dtg periiod lagi. Still waiting...huhuhuhu...

    ReplyDelete
  20. JR : ahahah merepek =D

    ReplyDelete
  21. Patot lahh tomato dlm peti ais eiqa ilangg... ;P

    ReplyDelete
  22. Eiqa Almond : hah nk cantik punya pasal,smpai uma eiqa anis bedal.haha

    ReplyDelete
  23. anis pki produk apa?muke lebly makin makin teruk..terrible=.=

    ReplyDelete
  24. Lubly : xda pakai produk apa pun,anis just sapu ubat kt farmasi yg rm15 tu sket then less kan makeup rajin cuci muka.ilang dh sket2 =)

    ReplyDelete
  25. kdg2 jerawat tu mmg takleh na larik ag .. skang ni tgh berperang dengan cik jerawat kat tepi hidong. besday tak lame. nak sambot bf kite dgn cik jerawat ni . adoii . segan!

    ReplyDelete
  26. risau + tension sbb jerawat..
    mlm tido dgn harapan pagi esok jrawat semua dah mati..
    welkem 2 the club, bebeh!!! hehe

    ReplyDelete
  27. sama la..dulu xsedar2 skrg bila tgk jerawat kat muka baru terhegeh2 nak jaga..hee! :D

    ReplyDelete
  28. cik teyn teyn : sabo2,jerawat beso eh?pakai bedak sejuk campor air limau nipis.pedih sket tp nnti surut =D

    ReplyDelete
  29. BP Boy : stress je ari2,pastu naik lagi byk.hukhuk tggu je la dia ilang sniri =D

    ReplyDelete
  30. kalau da balik umah or baru balik dari mana2x memang kena pi cuci muka dulu.. kalau tak, tak selesa langsung :')

    senyum baca entri anis ni :)

    ReplyDelete
  31. nak ikut anis lah! sebab nak cantik macam anis kan. kihkihkih.
    boleh?

    ReplyDelete
  32. salam

    kita penat nk jaga muka, silap sikit jerawat tumbuh tanpa rasa bersalah..huhuh


    jemput joint contest syira :

    http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

    ReplyDelete
  33. yuppp...betul laaa..ramai kawan2 yg suggest gune cocoa collagen utk kulit :)

    anyway, u mmg cantik sgttt :)

    ReplyDelete
  34. kalau lisa, sebelum tidur wajib cuci muka walau malas camne sekalipun. then kalau rajin, selalu jugak buat masker telur dgn scrub tomato+gula :)

    ReplyDelete
  35. kan2.. ehehhe.. btw , muke awk cantik dh kot.. ehe :)

    ReplyDelete
  36. bese la tuh . umo pun da 24 . nk ke alam tuwa la tuh . hehehe


    1st time heree . feel free to visit me at speechless009

    ReplyDelete
  37. Nisa : hihi aah skang dh rajin cuci muka..huhu

    senyum tgk nisa komen entry anis :)

    ReplyDelete
  38. Fae : kannnn..sama la kita.huhuhu

    ReplyDelete
  39. kite pon dok stress ngan muke jrwat2 ni..huhu

    ReplyDelete
  40. semoga jerawat tu feedaappp dgn usaha anis....hehehe....

    semoga anis yang sudah sedia cantik ni cantik balik ye...

    ReplyDelete
  41. baru jadi gadis dua tahun yang lepasss?????


    sebelum sebelum nehh apaa?

    lalalaa :D

    ReplyDelete
  42. akak ni 30+++ baru naik jerawat.... dah tua2 ni baru nak naik jerawat, memang dah malas da nak jaga muka...kalau jumpa magic produk tuk jerawat gitau akak...hheee

    ReplyDelete
  43. Zakaria Daughter : haha sblom nih jadi lelaki..paham2 je la =D



    Shahrazali : hah semestinya..hihi thanks tlg doa kan =D teharuuu


    Cik Yatt : anis sarankan jgn stress2..watlek jee..haha pandai nasihat org kn =D


    Mishter Izwan : manada tua..matang je..haha thanks btw :)


    teha : alhamdulilah xtrok :) thanks


    lisa sofia : tapi anis ni malas sgt nihh..acanooo..hihi masker tuh best kan ^_^

    Ezmaliza : hah kannn..ramai dh try cocoa collagen tu..eh thanks yea :)

    Sissyira : aah dtg tanpa di undang..hihi

    Ainraus : haha ikot lah...confirm lagi cantik meletup !

    ReplyDelete
  44. msredcheesecake : hihi anis pun cari jugak magic product tu..tapi xde.kesabaran je lah nk hadapi jerawat tu

    ReplyDelete
  45. .....................

    ReplyDelete
  46. terharu gk ni sebab anis terharu....hehe..

    ReplyDelete

sapa rasa dia CANTEK komen la sini ^__^